Joe Biden stottert zich door presidentieel debat, maar het is te laat voor de Democraten om nog van koers te veranderen

In de Verenigde Staten keek iedereen na het eerste presidentiële debat niet naar voormalig president Trump, maar wel naar zittend president Joe Biden. Die gaf een vermoeide en verwarde indruk. Bij de Democraten leeft de vrees dat Biden het niet zal halen van Trump. Alleen is het veel te laat om nu het roer om te gooien.

In het nieuws: Biden komt niet uit zijn woorden tijdens het eerste debat met Trump.

 • De twee mannen die het straks in november tegen elkaar opnemen, stonden nu al tegenover elkaar in een televisiedebat op CNN. De toon was persoonlijk en bij tijden erg bitsig. Zo belandde de discussie opeens bij de vraag wie van de presidenten het beste kan golfen. “Ik heb mijn handicap naar 6 teruggebracht toen ik vice-president was”, aldus Biden. “Hij liegt, hij heeft geen handicap van 6”, repliceert Trump. “Ik had een handicap van 8…” stottert Biden vervolgens zachtjes. “Laten we ons niet gedragen als kinderen, Joe”, beëindigt Trump de discussie.
 • Dat fragment is exemplarisch voor het hele debat. Waar Trump vroeger kinderachtigheid werd verweten, komt hij er nu sterker uit. Trump weet zijn punt te maken, terwijl Biden zoekt naar woorden. Ook inhoudelijk raakt Biden soms kant noch wal. Als het gaat over de Amerikaanse schuldgraad, wil Biden aangeven dat het hem gelukt is om de COVID-19-pandemie het hoofd te bieden. In de plaats daarvan zegt hij: “Kijk, ik heb Medicare verslagen”. Medicare is een gezondheidsverzekering van de overheid. Trump hoeft enkel nog maar in te koppen: “Hij heeft gelijk, hij heeft Medicare verslagen, hij heeft het dood geslagen”.
 • En terwijl Trump in het debat halve en hele leugens vertelt, gaat Biden daar niet op in. Een dieptepunt voor Biden, de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan, wordt door Trump aangegrepen. Maar wanneer de vorige president de overname van Afghanistan door de Taliban als reden noemt waarom Rusland Oekraïne binnenviel, kan Biden hem niet corrigeren. Ook op het thema abortus krijgt Biden niet de bovenhand.
 • Pas later in het debat, wanneer het over de woedende menigte Trump-supporters gaat die op 6 januari 2021 het Capitool bestormden, is Trump even de pedalen kwijt. Hij herhaalt zijn claim dat sommige relschoppers onschuldig waren en verwijt Biden “de levens van zovelen verwoest te hebben” door de aanvallers te vervolgen. Joe Biden kan daarop repliceren dat de inmiddels veroordeelde Trump een gevaar vormt voor de Amerikaanse maatschappij.

“Joe Biden heeft nog nooit van thee met honing gehoord”

Het gevolg: Democraten en hun kiespubliek maken zich zorgen over de kansen van de 81-jarige Biden.

 • Volgens peilingbureau Gallup is meer dan driekwart van de Amerikanen bezorgd om Bidens leeftijd. Zijn stem was meer frêle dan anders, na vier jaar presidentschap klonk hij minstens tien jaar ouder. Volgens insiders was de president verkouden. “Het team van Biden heeft nog nooit gehoord van espresso of thee met honing en citroen”, klinkt het schamper bij de democratische strateeg Jon Reinish.
 • Topdemocraten beseffen dat het te laat is om nu nog van kandidaat te wisselen. Ook al zijn de officiële nominaties voor beide partijen nog niet geweest, kan Joe Biden niet nog meer gezichtsverlies lijden. En dus komen er verdere vergoelijkingen en bevestigingen uit het kamp van Biden.
  • “Er was een trage start, maar een sterk slot”, vindt vice-president Kamala Harris.
  • “Absoluut, hij is onze kandidaat. Niets heeft dat vanavond veranderd, integendeel”, laat de democratische gouverneur van Californië, Gavin Newsom, optekenen. “Hij heeft gewonnen op de inhoud, dat is wat uiteindelijk telt”
 • Alleen is dat niet waar: de manier waarop dingen gezegd worden, doen ertoe, zeker in de Verenigde Staten. In februari kwam er al een rapport naar buiten over het falend geheugen van Biden. Een politieke beschadigingsoperatie volgens de een, de keiharde waarheid volgens de ander.
 • De enige mogelijkheid lijkt te zijn dat Biden zelf een stap opzij zet. Dan komen Harris en Newsom in het vizier als mogelijke kandidaten. Maar niets wijst erop dat dit zal gebeuren: Biden blijft, met de moed der wanhoop, de kandidaat voor de Democraten. Trump vindt het best: “Ik heb geen flauw idee wat hij zei aan het einde van die zin, en ik denk dat hij ook niet weet wat hij gezegd heeft”, zo maakte hij Biden nog wat verder in.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.