Het groeiende optimisme over de Belgische economie vertaalt zich vrijwel meteen in duizenden vacatures. De grote rekruteringsbedrijven maken zich klaar voor enkele drukke maanden.
1. Aanwervingsstop van de baan
Heel wat Belgische bedrijven voerden bij het uitbreken van de coronacrisis meteen een aanwervingsstop in. Uit een bevraging bij 300 topmanagers door rekruteringsreus Robert Half blijkt dat de deur weer open mag in de meeste bedrijven. Er gold nog in slechts 9 procent van de bedrijven een aanwervingsstop in de eerste maanden van dit jaar. Dat daalt verder naar 5 procent voor de tweede jaarhelft, zo blijkt uit de enquête.
Bijna de helft (46 procent) van de kmo’s is van plan binnen de zes maanden aan te werven, zo blijkt uit een enquête bij 690 Belgische kmo’s in opdracht van HR-dienstenbedrijf Acerta en ondernemerskoepels Etion en VKW Limburg. Dat kunnen er nog meer worden, want 17 procent wacht nog even af. De aanwervingsintenties slaan voor de ruime meerderheid op vaste contracten van onbepaalde duur, wat er toch op wijst dat de kmo’s hun financiële toekomst optimistisch tegemoet zien.
2. Meer debutant-werkgevers
HR-dienstenbedrijf SD Worx meldt dat opnieuw meer ondernemers hun eerste werknemer durven aan te werven, waardoor hun eenmanszaak uitgroeit tot een bedrijf met personeel. De overheid stimuleert de aanwerving van de eerste werknemers met verlaagde sociale bijdragen. Na een zwak jaarbegin wordt de formule fors meer gebruikt. Het aantal debuterende werkgevers steeg in april met 54 procent tegenover dezelfde periode een jaar eerder, toen we in volle coronacrisis zaten.
3. De belangrijkste maatstaf: fors meer vacatures
De aanwervingsplannen van de bedrijven vertalen zich meteen in een forse stijging van de vacatures. Uitzendspecialist ASAP.be zag het aantal vacatures de voorbije weken de hoogte inschieten tot opnieuw bijna 4.000 openstaande functies. Dat zijn er de helft meer dan aan het eind van 2020. Vooral de vraag naar technische medewerkers in productie en logistiek ligt erg hoog.
De Vlaamse Confederatie Bouw spreekt in haar sector zelfs van een recordaantal vacatures. In mei stonden er 5.588 vacatures open in de Vlaamse bouw, wat meer is dan voor de coronacrisis.
4. Sectorervaring? Niet nodig
‘Werkzoekenden uit andere sectoren kunnen terecht in bouwbedrijven’, zo benadrukt de bouwkoepel. ‘Tijdens de coronacrisis hebben we trouwens al kunnen vaststellen dat tijdelijke werklozen uit de entertainmentsector in de bouw terechtkwamen om bijvoorbeeld metsel- of groenwerken te komen uitvoeren.’ De Vlaamse Conferatie Bouw is ervan overtuigd dat, als in andere sectoren het aantal faillissementen toeneemt, de bouwbedrijven die werkzoekenden kunnen omscholen en inzetten.
Ook andere bedrijven zetten in op de vorming van kandidaat-werknemers. Zo gaat Bpost, dat kampt met een tekort aan pakjesbezorgers, kandidaten zelf begeleiden bij het behalen van een rijbewijs.
5. Weer gezocht: jobstudenten
De coronapandemie leidde vorig jaar tot een forse daling van het aantal beschikbare studentenjobs, onder meer in het zomerseizoen. Maar nu ziet ASAP.be een opmerkelijke comeback. ‘De vraag naar jobstudenten neemt de voorbije weken weer gestaag toe’, zegt het uitzendbureau. ‘We krijgen nu ook opnieuw meer vraag naar horecapersoneel. Tijdens de acute fase van de pandemie heeft veel personeel uit die sector een andere job gezocht. Nu is het dus zaak om opnieuw mensen te vinden.’ (lb)
Lees ook: ‘War for talent’ barst weer los: Belgische bedrijven vinden moeilijk geschikt personeel