Japanse beurs sluit op hoogste punt sinds 1991

De Japanse sterindex Nikkei225 zit al vier dagen in de lift. Het sloot de week af op 24.325,23 punten, het hoogste peil sinds november 1991. De Amerikaanse verkiezingen hebben daar veel mee te maken.

De verkiezingsstrijd tussen Donald Trump en Joe Biden wordt met argusogen gevolgd in Azië en dan vooral in Japan. Het land is al eeuwen lang een sterke bondgenoot van de VS, maar is ook erg afhankelijk van het land. De meeste Japanners zien Biden liever als president dan Trump, omdat diens aanstelling naar alle waarschijnlijkheid een einde brengt aan handelstarieven en de vraag naar meer geld voor Amerikaanse militairen op Japanse bodem.

Nu Biden dus op weg lijkt naar de overwinning worden de Japanse beleggers gelukkig. Ze blijven aandelen kopen en stuurden de Nikkei 0,9 procent hoger naar zijn hoogste punt sinds november 1991. Technisch gezien is de beurs in oktober 2018 nog net iets hoger gegaan tijdens de handel, maar de sluiting is het hoogste punt in 29 jaar.

Resultaten

Ook goeie bedrijfsresultaten stuurden het enthousiasme. De softwaremaker Obic Co ging 8 procent hoger naar zijn hoogste punt in 18 jaar nadat bleek dat zijn winst vervijfvoudigd is in de voorbije negen maanden.

De spelletjesmaker Nintendo verloor dan weer 0,2 procent. Nochtans legde die goede resultaten voor en zag hij de rest van het jaar ook rooskleurig in. Automaker Toyota deed er 0,5 procent bij in aanloop naar zijn resultaten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20