Japanse autogroep Nissan stopt met productie Datsun; dochtermerk wordt tweede keer ten grave gedragen

De Japanse autogroep Nissan Motor doekt zijn dochtermerk Datsun op. Dat heeft de Japanse zakenkrant Nikkei gemeld. Opgemerkt wordt dat Nissan de vrijgekomen middelen wil gebruiken om in de productie van elektrische voertuigen te investeren. Het is al de tweede keer dan Nissan zijn dochtermerk Datsun begraaft.

De oorsprong van Datsun gaat terug tot het eerste decennium van de voorbije eeuw. Het merk lanceerde negentig jaar geleden zijn eerste model. Twee jaar later werd Datsun overgenomen door een groep die later tot Nissan zou uitgroeien.

Hoogdagen

Datsun beleefde zijn hoogdagen tijdens de jaren vijftig en zestig van de voorbije eeuw. Veertig jaar geleden besliste Nissan echter het dochtermerk een eerste keer te liquideren. Op dat ogenblik had Datsun ruim 20 miljoen wagens, verdeeld door 190 landen, verkocht.

Negen jaar geleden kondigde Carlos Ghosn, de toenmalige topman van Nissan en Renault, echter aan Datsun nieuw leven te zullen inblazen. Daarbij moest het merk zich vooral op de goedkopere marktsegmenten toespitsen.

Ghosn hoopte daarmee een traject te kunnen volgen dat eerder ook al bij Renault voor het Roemeense dochtermerk Dacia was uitgestippeld. Datsun moest daarbij goedkope wagens met benzinemotoren voor de opkomende markten bouwen.

Het jaar daarop startte Datsun met een verkoop in India, Indonesië en Rusland. Op zijn hoogtepunt werd het merk in tien landen op te markt gebracht. Zes jaar geleden werd een wereldwijde piekverkoop van 87.300 eenheden gerealiseerd. Consumenten konden een nieuwe Datsun kopen voor minder dan 1 miljoen yen (7.250 euro).

Chennai

Nadat Ghosn vier jaar geleden echter in ongenade viel, stuurde Nissan ook zijn politiek bij. Daarbij besliste het Japanse concern zich op zijn belangrijkste markten te concentreren en zich niet langer op volumes toe te spitsen.

Nissan heeft nu bevestigd de productie van de Datsun Redi-GO in de fabriek van Chennai in India stop te zetten. Chennai was de laatste productiesite van Datsun. Twee jaar geleden had het merk ook al de productielijnen in Indonesië en Rusland stilgelegd.

Vorig jaar was nog een wereldwijde verkoop van 6.400 wagens gerealiseerd. Dit betekende dat de verkoop op vijf jaar tijd met meer dan 90 procent was teruggevallen. Volgens een aantal waarnemers ondervond het Japanse concern moeilijkheden om met lokale distributiepartners een vlotte samenwerking op te zetten.

Naast Nissan blijft het Japanse concern ook nog het luxemerk Infiniti vervaardigen.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20