Japan wil belangrijkste draaischijf Aziatische ruimtevaart worden

Japan wil de belangrijkste Aziatische draaischijf in de internationale ruimtevaart worden. Daarom zal de Japanse regering de bouw van een aantal nieuwe ruimtehavens ondersteunen. Dat heeft de Japanse premier Yoshihide Suga gezegd. Op dit moment zijn er in Japan twee ruimtehavens – Tanegashima Space Center en Uchinoura Space Center – in gebruik.

Naast de ruimtehavens wil Japan ook een aantal andere sectoren uit de ruimtevaart als een cruciale pijler van zijn toekomstige economische groei uitbouwen. Vorig jaar had het Japanse National Space Policy Secretariat al een enkele suggesties over de ruimtevaartplannen van het land naar voor geschoven.

Wetgeving

Recent nog keurde het Japanse parlement een nieuwe wetgeving goed die Japanse bedrijven toelaat om de ruimte voor de ontginning en het gebruik van grondstoffen te gebruiken. “Dat is een duidelijk signaal dat Japan de ruimte als een nieuwe motor van economische groei beschouwt”, zeggen waarnemers. 

“In Japan wordt de ruimtevaart nog steeds beschouwd als een niche-industrie”, benadrukt Masayasu Ishida, topman van de Spacetide Foundation, een organisatie die de ruimtevaart als economische factor promoot.

“Het is voor de ruimtevaartindustrie een belangrijke mijlpaal te weten dat zijn activiteiten onderdeel vormen van de groeistrategie van het land. De bouw van bijkomende ruimtehavens is dan ook voor Japan een concrete stap om een leidinggevende positie in de Aziatische ruimtevaartindustrie op te kunnen eisen.”

De Japanse ruimtevaartindustrie realiseert momenteel een jaaromzet van ongeveer 1,2 biljoen yen (10,84 miljard dollar). De Japanse regering probeert die omvang tegen het begin van het volgende decennium te kunnen verdubbelen. Premier Suga gaf te kennen binnenkort meer details over het project bekend te zullen maken.

Rampenpreventie

Japan ziet verschillende mogelijkheden om een rendabele ruimtevaart-economie uit te bouwen. In eerste instantie zijn er plannen om in samenwerking met Japanse bedrijven constellaties van kleine satellieten te bouwen. Bovendien wil het land de ruimtevaart ook inzetten bij de uitbouw van systemen voor rampenpreventie en de monitoring van de uitstoot van broeikasgassen.

Daarnaast wordt echter ook gekeken naar de mogelijkheden die door innovatieve ruimtevaart-technologieën zouden kunnen worden geboden. Daarbij wordt gedacht aan systemen voor optische communicaties, zonnekracht en toekomstige technologieën voor ruimtetransport.

Een aantal partijen hebben inmiddels al plannen bekend gemaakt om in Japan een ruimtehaven uit te bouwen. Het Amerikaanse bedrijf Virgin Orbit en de Japanse luchtvaartgroep ANA Holdings zouden de luchthaven Oita Airport voor een dergelijk initiatief willen gebruiken.

Taiki, een kleine stad op Hokkaido, maakte eerder dit jaar al plannen bekend om tegen het midden van dit decennium twee ruimtehavens te bouwen. Een team Japanse architecten denkt aan de realisatie van een drijvende ruimtehaven in de baai van Tokio. (lb)

Meer