Japan vervoegt het lijstje van landen waar men toeristen beu is

Het alternatieve hotelplatform Airbnb heeft zijn aanbod in Japan grotendeels moeten afbouwen. Dat heeft de onderneming ruim 10 miljoen dollar aan compensaties en schadeloosstellingen gekost omdat een groot aantal boekingen moesten worden opgezegd.

Airbnb stuit in het land op dezelfde problemen die ook op andere locaties in de wereld al werden geregistreerd, maar volgens Justin McCurry, correspondent van de Britse krant The Guardian in Tokio, is er in Japan toch meer aan de hand. Japan worstelt immers met de impact van het massatoerisme op het dagelijkse leven, terwijl het land ook de deeleconomie met argwaan bekijkt.

Gespannen relatie

“Japan heeft een gespannen relatie met het toerisme,” betoogt Justin McCurry. “Geruime tijd werd het land door toeristen gemeden, gedeeltelijk vanwege onzekerheden over de yen en door de kernramp Fukushima zeven jaar geleden en de angst voor straling.”

“Maar dankzij reclamecampagnes die door de overheid werden opgezet, kon het Japanse toerisme de voorbije jaren een heropleving tonen. In het buitenland kon voor Japan een groeiende belangstelling worden opgetekend. Vorig jaar werden 28,7 miljoen toeristen opgetekend. Dat betekende een stijging met 250 procent tegenover vijf jaar voordien.”

Het merendeel van de toeristen komt uit China, Zuid-Korea, Taiwan, Thailand en de Verenigde Staten.

“Over twee jaar, wanneer in Tokio de Olympische Zomerspelen zullen worden georganiseerd, verwacht Japan 40 miljoen buitenlandse toeristen,” zegt McCurry. “Het probleem is echter dat de Japanse bevolking onvoldoende is voorbereid op die toestroom van buitenlandse toeristen. Vele Japanners die in de onmiddellijke omgeving van toeristische attracties wonen, beschouwen de activiteit als een echte overlast.”

“Er worden bij de Japanse autoriteiten dan ook steeds meer klachten over nachtlawaai, afvalproblemen en veiligheid. Het toerisme wordt dan ook met gemengde blikken bekeken. Toen er geen toeristen waren, werd er geklaagd over een gebrek aan belangstelling. Nu is er echter de overlast.”

Selfies

Onder meer in Kyoto wordt de druk van het toerisme als een toenemende last ervaren. “Toeristen struinen massaal door de straten om een selfie met een geisha te kunnen nemen,” benadrukt Peter MacIntosh, een gids die met toeristen het historisch centrum van de stad verkent. “Vele bezoekers blijken Kyoto als hun eigen privé fotostudio te beschouwen.”

“Verscheidene maiko’s – geisha’s in opleiding – zijn al wenend weggerend omdat toeristen onophoudelijk foto’s wensten te nemen.” Kyoto heeft dan ook een aantal maatregelen genomen om de impact van het toerisme op het dagelijks leven te beperken. Onder meer is bepaald dat overnachtingen in privé-accommodaties gedurende een gedeelte van het jaar verboden zijn.

Die maatregel kadert volgens McCurry gedeeltelijk in de visie van Japan op de deeleconomie, die er met grote terughoudendheid wordt benaderd. “Daarbij moet onder meer worden gewezen naar de krachtige lobby’s die in verschillende Japanse economische sectoren actief zijn en die erin slagen om de concurrentie van de deeleconomie grotendeels af te weren,” betoogt de correspondent.

“Daarnaast is er ook de strikte Japanse regelgeving, maar ook de angst van de bevolking voor de impact die de deeleconomie op hun leven zou kunnen hebben. De overheid laat de deeleconomie wel toe, maar vaak alleen in landelijke regio’s die onvoldoende door de traditionele diensten worden bediend.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20