Japan verscherpt immigratieregels na Ghosn-debacle

De Japanse overheid zal strengere maatregelen opleggen na de spectaculaire ontsnapping van ex-Nissan topman Carlos Ghosn.

Het is de eerste reactie van Japan op het ontsnappen van Ghosn. Tot vandaag was de Japanse regering in winterreces. Carlos Ghosn was in Japan vrij onder voorwaarden, maar vluchtte naar Libanon in een kist voor muziekinstrumenten.

Libanon

Carlos Ghosn, voormalige topman bij Nissan en Renault, stond onder arrest sinds november 2018. Hij ontkent alle aantijgingen en beweert in Japan geen eerlijk proces te kunnen krijgen. Hij verblijft nu in Libanon.

Minister van Justitie Masako Mori zegt dat Ghosns ‘blijkbaar illegaal’ vertrek bijzonder spijtig is en dat er geen administratief spoor van zijn reis te vinden is. Ze beloofde een diepgaand onderzoek en stelt dat er nu een internationaal aanhoudingsbevel voor Ghosn uitgevaardigd is.

‘Ik heb de immigratiediensten de instructie gegeven om met andere agentschappen samen te werken om de immigratie- en emigratieprocedures te verstrengen.’

Uitleveringsverdrag

Het blijft onduidelijk wat Japan kan doen om Ghosn terug te brengen. Er zijn geen uitleveringsakkoorden met Libanon. Japan heeft enkel zulke akkoorden met de Verenigde Staten en Zuid-Korea.

De gevallen automagnaat zelf geeft woensdag een persconferentie in Beiroet. Dat heeft een woordvoerder zondag aangegeven.

Sinds zijn aankomst bijna een week geleden in Libanon, zijn land van herkomst, beperkt de 65-jarige voormalige topman van Renault-Nissan zijn verklaringen aan de media.

Meer