Japan vaardigt internationaal arrestatiebevel uit voor Ghosn

Japan heeft een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd voor de gevluchte oud-topman van Nissan Carlos Ghosn. Het land heeft ook de borgtocht van Ghosn ingetrokken.

De Japanse minister van Justitie Masako Mori noemt het vertrek van de voormalige topman van Nissan en Renault ‘onaanvaardbaar’. ‘Vluchten op borgtocht kan nooit worden goedgepraat. Ons land heeft geschikte processen om na te gaan of iemand schuldig is. De mensenrechten worden daarbij gegarandeerd voor de verdachten.’

De openbaar aanklager van Tokio noemt de vlucht van Ghosn een misdaad. ‘Je kunt wel stellen dat hij op de vlucht is geslagen om een straf voor zijn misdaden te ontlopen.’ De aanklager had liever gezien dat de oud-topman van Renault in de gevangenis zat. ‘Vastzetten was noodzakelijk, gezien zijn financiële middelen en zijn buitenlandse netwerk.’

‘Illegale methoden’

Volgens Japan is het vertrek van Ghosn naar Libanon nergens geregistreerd. ‘We gaan ervan uit dat hij illegale methoden heeft gebruikt om het land te verlaten’, aldus de minister. De openbaar aanklager zal verder onderzoek voeren.

Ghosn wordt in Japan beschuldigd van fraude. Hij mocht zijn rechtszaak met huisarrest afwachten onder strenge voorwaarden, maar dook vorige week opeens op in Beiroet. Hij heeft Japan naar eigen zeggen verlaten omdat hij daar geen kans had om zich fatsoenlijk te verdedigen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20