Ex-Nissan-topman Ghosn had Frans paspoort op zak bij ontsnapping uit Japan

De Japanse overheid liet de afgezette Nissan-toman Carlos Ghosn een Frans paspoort bijhouden terwijl hij vrij was onder voorwaarden. Ghosn ontsnapte op spectaculaire wijze naar Libanon tijdens de feestdagen.

Ghosn is één van de bekendste (ex)-CEO’s ter wereld en is nu ook de bekendste vluchteling uit Japan. Op donderdag onthulde hij dat hij in Libanon was terechtgekomen. Hij wilde door de ontsnapping vluchten voor wat hij een ‘frauduleuze justitie’ noemt.

Drie nationaliteiten

De zakenman heeft de Franse, Libanese en Braziliaanse nationaliteit. Hij raakte Tokyo uit met de hulp van een privé-securitybedrijf. Het duurde drie maanden om een plan op poten te zetten en uit te voeren, weet nieuwsagentschap Reuters.

Ghosn is in november 2018 gearresteerd in Tokyo voor vier aanklachten. Hij zou onder andere zijn inkomen verborgen hebben voor de autoriteiten. De Libanese overheid drukte altijd al haar steun uit voor Ghosn.

De Japanse overheid van haar kant, heeft nog geen commentaar gegeven op Ghosn zijn verdwijning. Dat kan te maken hebben met de festiviteiten rond oudjaar, dan zijn de overheidsdiensten gesloten.

Frans paspoort

Volgens Libanon dan, is Ghosn gearriveerd met een Frans paspoort. Eén van Ghosns advocaten heeft gezegd dat die paspoorten, volgens de voorwaarden van zijn tijdelijke vrijlating in Japan, bijgehouden worden door het advocatenkantoor.

Ghosn zou wel een ‘reserve’-paspoort op zak hebben. Buitenlanders in Japan zijn verplicht om steeds een paspoort of identificatiepapier bij zich te hebben.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20