Japan herstart oudere kernreactoren voor het eerst sinds Fukushima

De Japanse regering heeft eerder deze week besloten om drie reactoren die al lang buiten gebruik zijn nieuw leven in te blazen. Dit is de eerste keer dat Japan een reactor van meer dan 40 jaar oud opnieuw heeft opgestart. De Japanse politiek beargumenteert dat het -deels- aanwenden van kernenergie de enige manier is om de klimaatdoelstellingen te halen.

Nikkei Asia schrijft dat gouverneur Tatsuji Sugimoto van de prefectuur Fukui (gelegen op ongeveer 300 km ten westen van Tokio) woensdag het groene licht gaf om drie reactoreenheden opnieuw op te starten. Het gaat om de Kansai Electric Power eenheden 1 en 2 in de kerncentrale van Takahama, en eenheid 3 in de centrale van Mihama.

De beslissing kwam er nadat premier Yoshihide Suga vorige week een nieuwe doelstelling afkondigde om de uitstoot van broeikasgassen in het land tegen 2030 met 46 procent te verminderen (dit viel samen met de virtuele klimaattop van Amerikaans president Biden). 

Om de door Suga vastgestelde emissiedoelstellingen te halen, zal in de komende decennia 20 procent van de Japanse energie via atoomenergie moeten worden opgewekt, weten deskundigen.

50 kernreactoren

Minister van Industrie Hiroshi Kajiyama vertelde op een persconferentie over de heropstart dat Japan ‘kernenergie duurzaam zal gebruiken in de toekomst’. Hij beloofde tot 2,5 miljard yen (19 miljoen euro) aan federale subsidies om oudere reactoren te helpen herstarten. Sugimoto reageerde dat de opmerkingen van Kajiyama iets waren ‘dat we nog niet eerder hadden gehoord’.

Japan had ongeveer 50 kernreactoren toen de Fukushima Daiichi-centrale van Tokyo Electric Power in 2011 werd getroffen door een tsunami die de noodstroom uitschakelde, wat leidde tot een historische meltdown

Sindsdien zijn meer dan 20 reactoren in de eilandstaat genomineerd om te worden ontmanteld. Tegen 2030 zal bijna de helft van de resterende reactoren in het land meer dan 40 jaar oud zijn.

Levensduur

Momenteel is de levensduur van Japanse reactoren in de Japanse regelgeving, die na de meltdown van Fukushima in 2011 is opgelegd, vastgelegd als 40 jaar. Niettemin wordt de mogelijkheid opengelaten om die te verlengen tot 60 jaar. Momenteel zijn er in Japan geen reactoren ouder dan 40 jaar in bedrijf – maar dat staat op het punt te veranderen.

De steun voor kernenergie groeit weer binnen de regerende Liberaal-Democratische Partij van Japan. Om meer reactoren nieuw leven in te blazen, zijn meer wetgevers voorstander van een andere manier om de leeftijd van een reactor te bepalen. Volgens de nieuwe zienswijze zouden de jaren dat de reactoren niet in bedrijf waren, worden afgetrokken van het totaal.

Er blijven voor de Japanse atoomindustrie echter naast milieuoverwegingen nog andere obstakels bestaan. De positieve vooruitzichten voor de heropstart van Tokyo Electric’s werkpaard Kashiwazaki-Kariwa zijn bijvoorbeeld getemperd door een rapport waarin wordt vastgesteld dat er onvoldoende waarborgen zijn tegen terroristische aanslagen.

Eerder kwam Japan nog in het nucleaire nieuws omdat het een plan had goedgekeurd om kernafvalwater van Fukushima in de oceaan te lozen.

(jvdh)

Meer