Japan gaat opnieuw open, maar met karaokemaskers

Volgens de Japanse premier Shinzo Abe is de coronapandemie in Japan voorbij zijn piek. Het land komt dus uit de noodtoestand, al betekent dat wat aanpassingen in het dagelijks leven.

Het is momenteel nog vrij stil in de Japanse straten, maar over enkele dagen willen de meeste zaken opnieuw open. De coronapandemie is bezworen, klonk het gisteren bij premier Shinzo Abe. Heropenen moet echter met maskers en voorzorgsmaatregelen.

Er zijn een honderdtal richtlijnen uitgevaardigd door belangenorganisaties. Die focussen op drie C-s om te vermijden. Closed spaces, crowded places en close-contact settings. Vrij vertaald: afgesloten ruimtes, drukke plaatsen en plekken waarbij u fysiek contact heeft, moet u vermijden.

Karaoke met masker

Laat een karaokehal nu net het soort plek zijn waar die drie C-s samenkomen. Toch gaan de karaokebars opnieuw open, zij het met speciale mondmaskers voor tijdens het zingen. De zangers moeten ook minimum 2 meter afstand houden. Dat dat de sfeer breekt, is duidelijk maar volgens de karaokeverenigingen zullen mensen vooral ‘opgelucht zijn’.

Nog een ander typisch Japans tijdverdrijf is Pachinko, vergelijkbaar met de gokparadijzen in Las Vegas qua set-up. Daarvan hebben de sectororganisaties gevraagd om de achtergrondmuziek tot een minimum te beperken, zodat mensen niet luid moeten spreken om elkaar te begrijpen. Luid spreken zorgt er namelijk voor dat de virusdeeltjes zich sneller verspreiden in de lucht, omdat ze verder geprojecteerd worden.

Zwembad zonder inspanning

Overigens gaan ook fitnesszalen en zwembaden opnieuw open. Daar is een specifieke set maatregelen getroffen. Zo mag u in de sauna niet praten en mogen er in zwembaden geen intensieve activiteiten georganiseerd worden, omdat u er geen mondmasker kan dragen.

Ook opvallend: acteurs moeten op het podium verplicht een mondmasker dragen, tenzij het de expressie tegenhoudt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20