Jambon wil pensioenbonus zo snel mogelijk schrappen

Jambon wil pensioenbonus zo snel mogelijk schrappen
(Photo by Thierry Monasse/Getty Images)

Jan Jambon (N-VA), minister van Financiën, wil zo snel mogelijk werk maken van de afschaffing van de huidige pensioenbonus. Die ingreep moet de staatskas zo’n 476 miljoen euro opleveren tegen 2029.


Key takeaways

  • Jambon wil dat de pensioenbonus zo snel mogelijk verdwijnt. Die bonus wordt vervangen door een bonus-malussysteem, waarbij het pensioen stijgt naarmate iemand langer werkt. Tegelijk wordt het pensioen verlaagd voor wie vroeger dan de wettelijke pensioenleeftijd de arbeidsmarkt verlaat.
  • De afschaffing van de pensioenbonus moet de overheid de komende jaren 476 miljoen opbrengen.
  • Wie intussen van de pensioenbonus geniet, zal die rechten niet kwijtspelen.

In het nieuws: Tijdens een vragenronde over de geplande pensioenhervorming in het parlement gaf Jambon meer uitleg over de afschaffing van de pensioenbonus.

  • Hij liet weten dat het de bedoeling is om de pensioenbonus zo snel mogelijk af te schaffen. Volgens hem heeft dat systeem ertoe geleid dat de pensioenfactuur is opgelopen. Hij voegde eraan toe dat ons land daardoor ook 31 miljoen euro aan Europees relancegeld misliep.
  • Zoals we intussen weten wil deze regering de pensioenbonus vervangen door een bonus-malussysteem, waarbij het pensioenbedrag wordt verhoogd voor wie later dan de wettelijke pensioenleeftijd stopt met werken én 35 jaar van minstens 156 gewerkte dagen kan voorleggen. De malus bedraagt 2 procent tot 2030, 4 procent tot 2040 en 5 procent vanaf 2040.
  • De minister legde ook uit dat de huidige pensioenbonus geldt vanaf de vroegst mogelijke uittredingsleeftijd. “Voor de toekomstige bonus én malus zal de wettelijke pensioenleeftijd als referentie gelden”, aldus Jambon. “En dat systeem moet wél voor een prikkel zorgen om langer aan de slag te blijven en dus de vergrijzingskost te milderen.” Vandaag ontbreekt volgens de minister die prikkel, zelfs met de bestaande bonus.
  • Korte periodes van ziekte zullen overigens geen malus in de hand werken. Arbeiders die minder dan veertien dagen afwezig blijven, krijgen hun loon dus gewoon doorbetaald. Voor bedienden geldt die regeling gedurende een maand.

Geen indexering pensioenen boven 5.000 euro

Ook dit: We schreven eerder al dat deze regering een indexstop invoert voor pensioenen die hoger liggen dan 5.030,33 euro bruto. Die regeling treft zo’n 65.000 Belgen.

  • Jambon liet tegenover het parlement weten dat de Arizona-partijen daarbij ook naar zichzelf zullen kijken. Ze nemen immers het engagement die tijdelijke niet-indexering ook toe te passen voor ministers en parlementsleden.

Ook dit (2): Deze legislatuur verdwijnt ook het gezinspensioen. Dat is een hogere pensioenuitkering voor gehuwde gepensioneerden als hun echtgeno(o)t(e) geen of een beperkt inkomen heeft. Dit systeem is bedoeld om gezinnen te ondersteunen waarin één partner financieel afhankelijk is van de andere. Het gezinspensioen is 25 procent hoger dan het gewone rustpensioen voor een alleenstaande.

  • Jambon gaf aan de ongerustheid bij parlementsleden over de gevolgen van de afschaffing van het gezinspensioen te begrijpen. Maar hij voegde eraan toe dat in 2023 amper 6 procent van de gepensioneerden daar gebruik van maakte. De les is volgens de minister dat steeds meer vrouwen gaan werken, langer aan de slag blijven, en dus zelf pensioenrechten opbouwen. Hij verwacht dan ook niet dat de hervorming vrouwen in de armoede zal duwen.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

04:00