Jack Ma opnieuw in het vizier: China vraagt naar blootstelling aan Ant Group

Chinese banken en staatsbedrijven moeten hun blootstelling aan Ant grondig onderzoeken. Ondertussen stuiterde het aandeel van Alibaba dinsdag met 5,1 procent naar beneden in Hongkong.

Meer dan een jaar nadat de Chinese overheid een stokje stak voor de historische superbeursgang van Ant Pay, het betaalbedrijf van de Chinese techmiljardair Jack Ma, lijkt er maar geen einde te komen aan het hardhandige optreden van Peking tegenover de techsector. 

Daarbij hebben de autoriteiten al miljarden dollars aan antitrustboetes uitgedeeld om de belangrijkste spelers van de techwereld een toontje lager te laten zingen, bericht Bloomberg. Dat is allemaal onderdeel van president Xi Jinpings plan om een “gedeelde welvaart” te installeren in China.

Vooral het techrijk van Jack Ma, mede-oprichter van e-commercefenomeen Alibaba en de Ant Group, moet schijnbaar vermorzeld worden. De Chinese autoriteiten kondigden deze week aan dat staatsbedrijven en banken hun financiële blootstelling aan de Ant Group zo snel mogelijk moeten aangeven. Volgens insiders zou dit het meest vergaande onderzoek naar de operaties van Ant zijn.

Chinese techaandelen incasseren de ene beursklap na de andere

Het aandeel van Alibaba, dat een derde van Ant bezit, kreeg dinsdag alvast serieuze klappen op de opening van de markten in Hongkong. De koers van Alibaba zag in de ochtend een forse daling van 5,1 procent. Het aandeel noteert op het moment van schrijven een koersdaling van 2,79 procent. Op een jaar tijd zag Alibaba meer dan de helft van zijn marktwaarde verdampen.

Voor Chinese techaandelen was februari over het algemeen rampzalig. Maandag kreeg Tencent, de ontwikkelaar van de superapp WeChat, een beursklap van 5,2 procent te verwerken. Ook voedselbezorger Meituan moest fors aan marktwaarde inboeten. Het bedrijf verloor vorige week maar liefst 26 miljard van zijn waarde nadat Peking eiste dat voedselbezorgers hun tarieven zouden verlagen.

De spanningen over het escalerende conflict tussen Rusland en Oekraïne gooiden dinsdag enkel maar olie op het vuur. De Hang Seng-index in Hongkong verloor dinsdag bijna 3 procent.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20