Ondanks clash met het Westen, stuurt Rusland reuzenmagneet naar Frankrijk voor ’s werelds grootste kernfusieproject

Rusland heeft gisteren een van de zes gigantische magneten verscheept die nodig zijn voor het Franse kernfusie-proefproject ITER. Dit is overigens niet het enige voorbeeld van Russische samenwerking met het Westen ver voorbij de start van het Oekraïneconflict.

Waarom is dit belangrijk?

Het kernfusieproject ITER is een van de laatste internationale wetenschappelijke projecten waaraan Moskou, ondanks strafmaatregelen en banvloeken van het Westen vanwege zijn oorlogvoering in Oekraïne, deelneemt. Het onderzoek is dan ook een bijzonder belangrijke aangelegenheid. Wetenschappers beschouwen kernfusie, hetzelfde proces dat onze zon van energie voorziet, als een potentiële toekomstige bron van vrijwel onbeperkte schone energie. ITER is een samenwerkingsverband van 35 landen.

De essentie: Een schip met een in Rusland vervaardigde magneet – of: "poloïdale veldspoel" - vertrok dinsdag uit Sint-Petersburg richting het Zuid-Franse Marseille, zo bericht de EU-nieuwssite Euractiv. “De enorme spoel van negen meter breed en 200 ton was stevig ingepakt om een reis van twee weken te kunnen doorstaan”, klinkt het nog.

  • De ringvormige magneet werd gebouwd onder toezicht van het Russische nucleaire agentschap Rosatom.
  • Het object moet het bovenste gedeelte vorme
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer