Een aantal landen in Europa, zoals Nederland, heeft de voorbije jaren maatregelen genomen om de snelheidslimiet op de snelweg (overdag) te verlagen. Ook in België spelen sommige politici met dat idee. Maar twee Europese landen willen die nu juist verhogen, naar 150 kilometer per uur.
In het nieuws: Italië en Tsjechië denken dat ze hun snelwegen veiliger kunnen maken door de snelheidslimiet op te krikken. Momenteel bedraagt die 130 kilometer per uur.
- In Tsjechië werd al een wetsvoorstel goedgekeurd, dat van kracht zou worden op 1 januari 2024. Aanvankelijk zal de verhoging enkel van toepassing zijn op een klein aantal locaties. Indien blijkt dat er geen problemen worden gecreëerd door de maatregel, kan de verhoging worden uitgebreid naar meer snelwegen in het land.
- In Italië is het wettelijk gezien al zo’n 20 jaar lang mogelijk om de limieten te verhogen. De wet werd tot nu toe echter nog niet toegepast. De minister van Transport van Italië, Matteo Salvini, wil daar verandering in brengen. Ook in Italië zal de verhoging aanvankelijk worden uitgetest op een beperkt aantal locaties.
- Beide landen zullen wel maatregelen nemen om de veiligheid te garanderen. In Tsjechië zullen bijvoorbeeld variabele borden geïnstalleerd worden, om de limiet aan te passen naargelang de weersomstandigheden. In Italië moeten onder andere trajectcontroles ervoor zorgen dat snelheidsduivels niet hun vrije gang gaan.
Het debat woedt
Genoteerd: Italië en Tsjechië zijn niet de enige landen die experimenteren met hogere snelheidslimieten.
- In 2018 introduceerde Oostenrijk op een paar delen van zijn snelwegen een verhoogde limiet van 140 kilometer per uur. Twee jaar later werd echter besloten om het experiment stop te zetten, niet vanwege veiligheidsredenen, maar om het klimaat te beschermen.
- In Duitsland is er zelfs geen snelheidslimiet op grote delen van de Autobahn. Opvallend genoeg scoort het land desalniettemin relatief goed op vlak van verkeersveiligheid. Per capita sterven er in Duitsland minder mensen in het verkeer dan het Europese gemiddelde. Slechts in 5 van de 27 EU-landen ligt het cijfer lager (cijfers uit 2022).
- In Nederland werd de snelheidslimiet overdag juist verlaagd naar 100 kilometer per uur. Ook Belgische politici uit de linkse flank spelen met het idee. Het voornaamste argument: de uitstoot verminderen. Ook zeggen voorstanders dat het veiliger is en dat de geluidsoverlast wordt beperkt.
(evb)