Italië zet kwart van de bevolking in quarantaine

Italië neemt drastische maatregelen om de verdere uitbraak van het coronavirus tegen te gaan. Dat maakte premier Giuseppe Conti bekend in de nacht van zaterdag op zondag. Middels een nieuw decreet wordt de bewegingsvrijheid van 16 miljoen mensen flink beperkt.

Mensen die daar wonen, kunnen dan de regio niet meer buiten of binnen, zonder een speciale toelating. Onder die toelatingen vallen werkgerelateerde urgenties en familieredenen. Openbare plekken als scholen, gymzalen, zwembaden, musea, theaters en andere skigebieden worden gesloten. 

Grote winkelcentra zijn enkel op weekdagen nog geopend. Voorwaarde is wel dat een veilige afstand van minstens een meter wordt bewaard tussen klanten. Ook moeten gezondheidswerkers zich op elke moment ter beschikking van de autoriteiten houden.

Ook 14 andere provincies gaan dicht

Het gaat naast Lombardije om de provincies Modena, Parma, Piacenza, Emilia-Romagna, Rimini, Pesaro en Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Ossola, Vercelli, Padua, Treviso en Venetië. De maatregelen gelden tot ten minste 3 april.

Lombardije en Veneto zijn voor Italië belangrijke economische motoren. Samen tellen ze 16 miljoen inwoners en zijn ze goed voor 30 à 40% van de Italiaanse export. Lombardije scoort ook hoog op de lijst van meest creatieve economieën wereldwijd en grenst aan Oostenrijk en Zwitserland. Indien de ziekte zich naar die landen verspreidt, zouden straks ook de Fransen kunnen beslissen hun grens met Italië te sluiten, wat een veel grotere economische impact zou hebben.

In Italië zijn 5.833 mensen besmet met het virus en kwamen er al 233 patiënten om het leven. Dat maakt van Italië het zwaarst getroffen land van heel Europa.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20