Italië gaat vaccin van AstraZeneca niet geven aan mensen ouder dan 55 jaar

Na Duitsland heeft ook Italië beslist om het vaccin van AstraZeneca en Oxford niet toe te dienen aan oudere mensen. Vorige week hebben Duitse media bericht dat het vaccin niet effectief is bij mensen ouder dan 65 jaar. AstraZeneca ontkent die berichten.

Italië hanteert een lagere leeftijdsgrens dan Duitsland. In Duitsland wordt het vaccin enkel aanbevolen voor mensen tussen 18 en 64 jaar. Het Italiaanse geneesmiddelenbureau Aifa raadt aan om enkel mensen te vaccineren tussen 18 en 55 jaar.

Onzekerheid

Volgens de Italiaanse autoriteiten tonen de gegevens over de effectiviteit van het vaccin bij mensen ouder dan 55 echter een ‘zekere mate van onzekerheid.’ Aifa wil wachten tot er meer goed onderbouwde gegevens beschikbaar zijn.

Het vaccin van AstraZeneca kwam eerder deze week onder vuur te liggen nadat de Duitse kranten Bild en Handelsblatt berichten hadden gepubliceerd over de lage effectiviteit van het vaccin bij oudere mensen. Volgens die kranten bedraagt de effectiviteit slechts 8 procent bij 65-plussers.

‘Berichten over de lage effectiviteit van het vaccin bij 65-plussers zijn compleet onjuist’, liet AstraZeneca in een reactie weten. ‘We hebben in november in het medische tijdschrift The Lancet data gepubliceerd waaruit blijkt dat oudere volwassenen een sterke immuunrespons vertoonden na het toedienen van het vaccin. Alle personen maakten specifieke antilichamen aan na de tweede dosis.’

Resultaten Verenigd Koninkrijk afwachten

De Belgische viroloog Steven Van Gucht is ervan overtuigd dat we komende weken meer informatie zullen hebben over de effectiviteit van het vaccin bij ouderen. Hij liet vorige week weten dat in het Verenigd Koninkrijk al heel wat mensen gevaccineerd zijn met het vaccin van AstraZeneca.

‘Het Verenigd Koninkrijk heeft een zeer goed registratiesysteem en die gegevens zullen waarschijnlijk ook beschikbaar zijn voor wij beginnen met het vaccineren van 65-plussers’, aldus de viroloog.

Het Europees geneesmiddelenbureau EMA heeft vrijdag het licht op groen gezet voor het vaccin van AstraZeneca. Het EMA liet toen weten dat de landen vrij zijn om te bepalen of ze het vaccin geven aan oudere mensen. ‘Er is geen reden om te verwachten dat er geen werking zou zijn’, zei Bruno Sepodes, de vicevoorzitter van het Comité Medische Producten tijdens een persconferentie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20