Italiaanse autobouwer Lancia mikt opnieuw op de Europese markt

De Italiaanse autofabrikant Lancia, onderdeel van de groep Stellantis, wil de volgende jaren zijn activiteit op de Europese markt uitbreiden. Daarbij zal in eerste instantie worden gemikt op Frankrijk, Duitsland en Scandinavië. Dat heeft Luca Napolitano, topman van Lancia, gezegd tijdens een evenement met Italiaanse dealers.

Het merk zal zich daarbij volgens Napolitano vooral op de grotere metropolen richten, waarmee Lancia de luxeportfolio van Stellantis, die verder uit de merken DS en Alfa Romeo bestaat, moet kunnen vervolledigen.

Delta

Op dit moment verkoopt Lancia alleen de Ypsilon, een klein model dat bovendien uitsluitend in Italië op de markt wordt gebracht. Luca Napolitano voerde echter aan dat hij Carlo Tavares, de topman van moederbedrijf Stellantis, een tienjarenplan voor het Italiaanse merk had voorgelegd. “Onze bedoeling is Lancia naar een aantal andere markten te brengen. 

In eerste instantie blijft de activiteit van Lancia gericht op de kleine Ypsilon, die over twee jaar met een nieuwe generatie op de markt zal komen.

De wagen is al tien jaar op de markt en de volgende generatie wordt het laatste model dat Lancia met een verbrandingsmotor op de markt zal brengen. In de loop van de vier daaropvolgende jaren wil Lancia volgens Napolitano nog eens twee nieuwe modellen op de markt brengen.

Daarbij wil Lancia ook de overstap naar de elektrische mobiliteit realiseren. Die overstap moet over vijf jaar worden gemaakt. Daarbij grijpt Napolitano terug naar een oud icoon van het Italiaanse merk.

Hij heeft immers te kennen gegeven een elektrische versie van de Lancia Delta op de markt te brengen. De originele Delta genoot een grote populariteit en maakte vooral in de rallywereld grote faam.

Alfa Romeo

Op hetzelfde evenement kondigde Jean Philippe Imparato, verantwoordelijke van Alfa Romeo, aan de volgende vijf jaar telkens een nieuw model op de markt te zullen brengen.

Dat nieuwe programma gaat vanaf volgend jaar van start met het suv-type Tonale. Imperator merkte verder op dat Alfa Romeo over zes jaar nog alleen uitsluitend wagens met een elektrische motor zal produceren.

Het is inmiddels al vijf jaar geleden dat Alfa Romeo nog een nieuw model op de markt bracht. Toen werd de Stelvio gelanceerd.

Imperato gaf daarbij tevens aan dat Alfa Romeo ook met andere productiecriteria zal werken. “Het merk zal alleen auto’s maken die door klanten worden gevraagd”, benadrukte hij.

“Een afgewerkte wagen mag niet langer dan negentig dagen op de parkeerterreinen van de fabriek blijven staan. Een dergelijke benadering maakt ook een beter kostenbeheer mogelijk, aangezien op die manier de verspilling kan worden beperkt.”

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20