Reddingsmissie voor ISS-bemanning: Rusland stuurt in februari ruimtecapsule

Er bevinden zich momenteel zeven mensen aan boord van het Internationale Ruimtestation (ISS), maar slechts één van de twee aangemeerde ruimteschepen kan hen in geval van nood evacueren. Normaal kan dit schip maar vier mensen vervoeren.

Waarom is dit belangrijk?

Hoewel de internationale samenwerking de regel is in de ruimte, heeft de invasie van Oekraïne de betrekkingen gespannen met Roscosmos, het Russische nationale ruimteagentschap. Rusland is een van slechts twee landen die in staat zijn mensen de ruimte in te sturen - en dus ook terug naar de aarde te brengen.

De context: Sinds midden december bevinden de bemanningsleden van het ISS zich niet in de meest comfortabele positie. Het Russische Sojoez MS-22 ruimtevaartuig, dat aan het ISS gekoppeld is en de nieuwste drie bemanningsleden vervoerde, heeft een lek opgelopen. De oorzaak daarvan is nog niet bekend, maar er wordt vermoed dat een kleine meteoroïde de boosdoener is. Daardoor ging alle koelvloeistof verloren.

  • MS-22 is “ongeschikt” verklaard om met een bemanning naar de aarde terug te keren. Maar dit betekent dat, in een noodgeval, enkel de Crew Dragon van SpaceX beschikbaar is om personeel te vervoeren. Die kan slechts vier mensen herbergen, waardoor drie bemanningsleden gestrand zouden blijven als er iets zou gebeuren.

In het nieuws: Om geen risico’s te nemen, stuurt Rusland een nieuwe Sojoez-capsule.

  • Roscosmos zei dat het land besloten had de geplande lancering van de Sojoez MS-23 in maart te vervroegen naar 20 februari. De capsule moet de kosmonauten Sergej Prokopjev en Dmitri Petelin en de Amerikaanse astronaut Francisco Rubio terug naar de aarde brengen.
  • Het Russische ruimtevaartuig zal leeg vertrekken, in plaats van drie nieuwe kosmonauten naar het ISS te vervoeren. De beschadigde MS-22 zal onbemand terugkeren zodra zijn vervanger aankomt.
  • NASA besprak al een soortgelijke oplossing met SpaceX. Het bedrijf zou in dat geval een Dragoncapsule sturen.

De uitdaging: Zelfs in de vertrouwde cocon van het ISS blijft de ruimte een gevaarlijke omgeving.

  • De meest waarschijnlijke verklaring voor het lek van de Sojoezcapsule is de inslag van een micrometeoroïde. Die kunnen snelheden tot 27.400 kilometer per uur halen.
  • De toenemende hoeveelheid puin in een baan rond de aarde begint ook een steeds groter gevaar te vormen. Het ISS heeft al meermaals manoeuvres moeten uitvoeren om brokstukken van raketten en satellieten te ontwijken.
  • De laatste keer, in oktober 2022, moest het ironisch genoeg aan de kant gaan voor Russisch ruimteafval.

(as/nd)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.