Video: deze Israëlische uitvinding kan doorheen muren zien

Deze week onthult een Israëlisch bedrijf zijn laatste ontwikkeling: een toestel dat doorheen muren ziet. En dat tot op honderden meters verder.

Het apparaat zal deze week gepresenteerd worden op Milipol, een internationaal evenement dat om de twee jaar in Parijs plaatsvindt. Camero-Tech, de ontwikkelaar van de technologie, lichtte vorige week alvast een tipje van de sluier voor journalisten van The Media Line.

Het Israëlische bedrijf laat weten twee gelijkaardige toestellen te hebben ontworpen: de Xaver LR40 (XLR40) en de Xaver LR80 (XLR80). Beide toestellen hebben hetzelfde doel: door muren kijken. Het verschil zit in de grootte en het bereik van elk apparaat. De eerste is meer compact en wendbaar en kan door muren zien tot op een afstand van 50 meter. Het grotere model kan dat tot op 100 meter.

Hoe werkt het?

Volgens Camero-Tech kan het toestel alle “levende objecten” detecteren die zich achter muren verstoppen. Enkel massief metaal laat niet door zich heen kijken. “Geen enkel radiosignaal kan massief metaal doordringen; dat fysisch fenomeen staat beter bekend als de kooi van Faraday”, zegt Ilan Abramovich, vicevoorzitter van de commerciële ontwikkeling, verkoop en marketing van het bedrijf.

XLR40 en XLR80 werken met radiosignalen. “Al onze radars zijn gebaseerd op Ultra-Wideband radiosignalen. Dat wil zeggen dat we constant signalen kort op elkaar sturen die zich in een brede reeks frequenties bevinden. Zo kunnen we effectief muren en wanden penetreren”, legt de vertegenwoordiger van Camero-Tech uit. 

De technologie laat het toe om het aantal personen die zich achter een object bevinden met precisie te detecteren. Daarnaast kan het ook de minste beweging vastleggen en zelfs de ademhaling waarnemen van de personen achter de muur.

Het apparaat staat op een statief en is verbonden met een scherm. De geregistreerde signalen worden vertaald in rechte lijnen op een diagram. Dit laat toe om vast te stellen of de personen achter de muur bewegen of stilstaan. De video hieronder toont de demonstratie van de XLR80.

Waarvoor dient het?

Het apparaat heeft verschillende toepassingen, voornamelijk voor militaire doeleinden. Deze technologie gunt soldaten een doorslaggevende troef wanneer ze zich tegenover vijanden bevinden.

De uitvinding kan ook handig van pas komen bij interventietroepen, bijvoorbeeld bij een gijzeling of terroristische aanslag. Daarbovenop rekent Camero-Tech erop dat hun toestel van hulp kan zijn bij de zoektocht naar slachtoffers van een natuurramp. De technologie kan dienen om mensen op te sporen onder het puin van een aardbeving.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20