Israëlische leger is erin geslaagd om zijn soldaten onzichtbaar te maken

Een Israëlisch bedrijf heeft, met de steun van het leger, een nieuwe stof ontwikkeld die het mogelijk maakt om onzichtbaar te worden. Het leger van de Hebreeuwse staat zal er dan ook als eerste gebruik van kunnen maken.

Het Israëlische bedrijf Polaris Solutions, gespecialiseerd in survivalmateriaal, heeft in samenwerking met het ministerie van Defensie een technologie ontwikkeld waardoor soldaten op het slagveld niet of nauwelijks meer kunnen worden opgespoord.

“Voor zover wij weten, of hebben gezien bij andere legers over de hele wereld, zijn wij zeer uniek”, zei Asaf Picciotto, medeoprichter en CEO van Polaris Solutions, aan het persagentschap The Media Line. “De reden waarom we dat kunnen zeggen is omdat we er in veel landen in de wereld een patent op hebben aangevraagd.”

Waaier aan voordelen

De zogenoemde Kit 300-technologie bestaat uit een soort van lichtgewicht ‘vel’ gemaakt van een speciaal thermisch camouflagemateriaal (thermal visual concealment of TVC), dat bestaat uit metalen, polymeren en microvezels. De stof kan worden opgevouwen tot een compactere rol waardoor het makkelijker te vervoeren is. Bovendien worden deze vellen nog doeltreffender wanneer je er meerdere op elkaar legt.

Met behulp van het camouflagemateriaal kunnen soldaten niet (of slechts minimaal) met het blote oog kunnen worden waargenomen. Meer nog: zelfs thermische camera’s vinden de gecamoufleerde militairen niet terug. Dat dergelijke technologie nuttig kan zijn tijdens moderne militaire operaties, spreekt voor zich. 

“Iemand die er vanop afstand met een verrekijker naar kijkt, zal de soldaten niet zien”, verzekerde Gal Harari, hoofd van de afdeling sensoren en beeldtechnologie van de onderzoeks- en ontwikkelingseenheid van het Israëlische ministerie van Defensie, aan de website Janes.com.

Daarnaast zijn de vellen waterdicht en kunnen ze worden omgevormd tot een brancard om gewonde soldaten van het slagveld te dragen. Het materiaal kan een gewicht tot 250 kilogram dragen, kan worden gebruikt als spalk voor een gebroken bot en kan worden gebruikt als deken tegen onderkoeling.

Binnenkort te zien (of juist niet) bij het Israëlische leger

Naast het Israëlische leger werkt Polaris Solutions met overheidsinstanties in het buitenland, waaronder eenheden van de special forces in Canada en de Verenigde Staten.

“Onze producten worden getest door enkele eenheden, die ik niet bij naam kan noemen, en wij hebben daar verschillende onderlinge activiteiten”, merkte Picciotto op.

Uiteraard testen ook de Israel Defense Forces (IDF) de nieuwe technologie, schrijven de Israëlische media. Die zouden al overtuigd zijn en van plan zijn om een bestelling te plaatsen. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20