Israëlische financiële autoriteiten nemen aan Bitcoin gekoppelde beleggingen in het vizier

De Israëlische Autoriteit voor Kapitaalmarkt(en), Verzekeringen en Spaargelden eist van verzekeringsmaatschappijen en beleggingshuizen dat ze alle investeringen die gekoppeld zijn aan Bitcoin detailleren en verantwoorden, aldus de Israëlische zakenpublicatie Calcalist.

Waarom is dit belangrijk?

De crypto-industrie en haar omgang met nieuwe regeltjes, het blijft een interessante ontwikkeling om te volgen. Hoe meer institutionele beleggers digitale munten opnemen in hun portefeuille, hoe luider de roep om regulering (of is het andersom?). Ook in de Joodse staat speelt deze dynamiek dus.

In een brief die woensdag werd verstuurd naar instellingen onder haar toezicht, noemde de autoriteit Bitcoin een speculatief activum zonder intrinsieke waarde, meldde Calcalist. De brief werd uitgegeven in reactie op een recente aankondiging die een institutionele aanvaarding van Bitcoin in Israël beduidde.

  • Het crypto-beleggingshuis Silver Castle en de Tel Aviv Stock Exchange (TASE) slaan de handen namelijk ineen om de eerste Bitcoin-gekoppelde obligaties van het land te verhandelen. Dat schrijft Coindesk.
  • Dit wordt mogelijk gemaakt via TASE UP, een “innovatieve handelsarena die techbedrijven in staat stelt te handelen op de Tel Aviv Stock Exchange, zonder te worden uitgegeven”.
  • In zijn aankondiging zei TASE UP dat de nieuwe obligaties institutionele beleggers zullen blootstellen aan Bitcoin “met aanzienlijk verminderde operationele risico’s en productholdingkosten”.
    • “Het kapitaal dat wordt opgehaald in de (uitgifte van de obligaties) zal uitsluitend worden gebruikt voor de aankoop van Bitcoin en de gelden zullen volledig worden blootgesteld aan de wisselkoers van de Bitcoin”, aldus het persbericht.

Niet voor cryptohandel in het algemeen

Volgens Calcalist richtte de brief van de Autoriteit zich specifiek op Bitcoin-gerelateerde investeringen door de instellingen in kwestie, zoals de investering van 100 miljoen dollar van pensioenfirma Altshuler Shaham in de Grayscale Bitcoin Trust eerder dit jaar. Het is niet van toepassing op cryptohandel in het algemeen.

“Voor alle duidelijkheid, we hebben het niet over investeringen in cryptovaluta in het algemeen, noch in de verwante technologieën, die een alternatieve economische beweegreden hebben en zelfs de markt zouden kunnen versterken”, aldus de brief.

De autoriteit zal ook eisen dat instellingen de notulen voorleggen van besprekingen en vergaderingen, samen met al het materiaal dat leidde tot de beslissingen om te investeren, meldde Calcalist.

Regelgeving aangescherpt

Financiële autoriteiten in de Joodse staat hebben recent de regelgeving rond crypto aangescherpt.

  • Eind juli introduceerde het ministerie van Financiën een wetsvoorstel waarin vereist wordt dat alle crypto-bezittingen met een waarde van 61.000 dollar of meer worden gemeld aan de belastingdienst.
  • Een onlangs vrijgegeven rapport van het ministerie van Justitie zei dat een nieuw antiwitwasbevel, dat ook van toepassing is op virtuele valutadienstverleners, in november van kracht zal worden.
  • Financiële regelgevers, waaronder de reeds aangehaalde Autoriteit voor Kapitaalmarkt(en), waren betrokken bij de voorbereiding van de wetgeving, aldus het rapport van het ministerie van Justitie.

(am)

Lees ook: Crypto-regulering: “Er is geen bewijs dat Bitcoin een rol van betekenis speelt in het internationale witwascircuit”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20