Israël schort vierde vaccinatieronde op

Israël was wereldwijd als enige land al bezig met een vierde vaccinatieronde tegen het coronavirus. Nu maakte de Israëlische regering echter bekend de vierde dosissen tijdelijk niet meer in te spuiten. Het wil studies afwachten over de Omikronvariant.

Als blijkt dat de hele heisa rond Omikron een scheet in een fles is, zal het land de vierde ronde ook echt opheffen, en kiezen voor groepsimmuniteit. Dat verklaarde Nachman Ash, directeur-generaal van het ministerie voor Volksgezondheid.

Vierde prik

Israëlisch premier Naftali Bennett kondigde vorige week trots aan als eerste land wereldwijd te starten met een vierde vaccinatie. Eerst zouden 60-plussers, de meest kwetsbaren en zorgpersoneel aan de beurt komen voor een extra inenting. De beslissing was gebaseerd op een advies van twee expertencomités: het Raadgevend Comité en het Actiecomité voor pandemieën. Die aanbeveling was gebaseerd op het feit dat de immuniteit na een vaccinatie hoe dan ook afneemt. Eerder beslisten ze ook al de tijd tussen de tweede en derde prik in te korten tot drie maanden.

Het advies voor een vierde prik werd echter door verschillende wetenschappers in vraag gesteld, vooral door een gebrek aan klinische studies die het nut hiervan in kaart brachten. Dokter Dror Mevorah van het Hadassah Universitair Medisch Centrum verklaarde “dat het feit dat we de eersten waren die een derde prik toedienden, niet betekent dat een vierde noodzakelijk is, zonder wetenschappelijke basis.”

Wachten op wetenschap

Daarom besliste het land nu om die vierde prik toch tot nader order uit te stellen. Het was Nachman Ash zelf die zijn goedkeuring moest geven, maar dit dus voorlopig nog niet doet. Hij besloot te wachten op meer wetenschappelijk bewijs dat een vierde prik helpt, en op meer informatie over de Omikronvariant, waar landen wereldwijd nu zo’n schrik voor hebben.

In het Sheba-ziekenhuis in Tel Aviv startte onlangs met een klinische studie naar de vierde prik, waarvan de resultaten binnen twee weken worden verwacht. Ook de Omikronvariant is het onderwerp van verschillende studies: uit voorlopige resultaten blijkt dat mensen die de variant oplopen, een hoge concentratie antilichamen krijgen. Die zouden in staat zijn het lichaam te beschermen tegen verschillende varianten van Covid-19.

(jvdh)

Meer