Isotopen voor kankerbehandeling

Het MYRRHA-project heeft, naast het verbanden van hoogradioactief afval, nog een ander doel. MYRRHA moet ook de opvolger worden van de BR2- en BR3-reactoren in Mol, waarmee het SCK een voorloper in Europa was. De BR2 produceert bijna 25% van alle (medische) radio-isotopen ter wereld.

De BR2-reactor is na een grondige opknapbeurt in 2016 weer klaar voor minstens tien jaar dienst De vraag is nu wat er na 2026 gebeurt. Bij het SCK hopen ze dat het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) te zijner tijd toestemming zal geven om de BR2 tot 2036 in bedrijf te houden. Het is tijdens deze overgangsperiode dat het SCK de MYRRHA-reactor kan bouwen.

Kankerbestrijding

Met MINERVA, de eerste fase van het MYRRHA-project kan het SCK andere medische isotopen maken dan met de BR2, met name isotopen die gebruikt kunnen worden voor kankerbehandeling. Dat is zeer innovatief.

3-D model van MYRRHA, de nieuwe multifunctionele onderzoeksreactor. Foto: SCK•CEN

Met MINERVA kunnen isotopen worden gemaakt voor diagnoses, zoals het in beeld brengen van tumoren bijvoorbeeld. Dat gebeurt met gamma-straling. Maar straks kan het SCK ook zelf isotopen aanmaken die alfadeeltjes uitstralen, zoals de nieuwe medische isotoop actinium-225. Die vallen heel gericht de kankertumor aan, en laten het gezonde weefsel onaangeroerd. Dat is zeer innovatief. Bedoeling is om MINERVA in 2027 in werking te stellen.

Een miljard gezocht

De MYRRHA-reactor zelf zou tegen 2033 klaar moeten zijn. Maar om fase II en III te realiseren moet het SCK nog op zoek naar (buitenlandse) investeerders.

‘Ons onderzoek kreeg vorig jaar een stevige duw in de rug door de regeringsbeslissing om MYRRHA te bouwen’, zegt Eric van Walle, directeur-generaal van het SCK. ‘Voor de eerste fase ervan -het isotopenverhaal- zette de overheid 558 miljoen opzij.’

Maar het totale MYRRHA-project is begroot op 1,6 miljard. Het komt er nu op aan om de rest van de fondsen te verwerven. In principe moet die er via samenwerking met andre landen komen: Duitsland, Frankrijk en Japan toonden al interesse. ‘Dat miljoen zal niet door België op tafel gelegd worden’, beseft Eric van Walle. ‘Dat moet van onze partners komen. Met de Japanners bijvoorbeeld willen we tot een overeenkomst komen waarbij zij bepaalde componenten voor MYRRHA maken, in ruil voor participatie in het project. We zoeken dus internationale stakeholders die rond hetzelfde thema werken. Zij hebben ook niet de middelen om dit helemaal alleen te doen.’

SCK

65 jaar ervaring in nucleair onderzoek en nucleaire technologie

Het SCK•CEN behoort tot de grootste onderzoeksinstellingen van België. Meer dan 800 medewerkers zetten zich iedere dag in voor de ontwikkeling van vreedzame toepassingen van radioactiviteit. De onderzoeksactiviteiten van het SCK focussen zich op drie grote thema’s: veiligheid van nucleaire installaties, doordacht beheer van radioactief afval en bescherming van mens en milieu tegen ioniserende straling. Het SCK wordt wereldwijd erkend en deelt zijn kennis door talrijke publicaties en opleidingen, zodat deze pool aan uitzonderlijke competenties behouden wordt.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.