Dodelijke verstrengeling: Iran smokkelde in het geniep drones via de Kaspische Zee naar Rusland

Rusland maakt bij de oorlog in Oekraïne gebruik van Iraanse drones. Deze zouden met boten, en met medewerking van de luchtvaartmaatschappij van de staat, zijn geleverd, zo schrijft The Guardian op basis van Iraanse bronnen.

Waarom is dit belangrijk?

Iran is een van de weinige landen dat Rusland niet laat vallen als bondgenoot, en zelfs wapens levert voor de strijd in Oekraïne. Het land levert al maanden verschillende types drones, die Rusland inzet om Oekraïense steden en elektriciteitscentrales te beschieten. Rusland zou nu de verkoop van moderne gevechtsvliegtuigen en helikopters aan het land in het Midden-Oostens hebben goedgekeurd, waarmee de militaire band tussen beide naties wordt versterkt.

In het nieuws: Iran gebruikte de Kaspische Zee als smokkelroute voor de drones. Dat schrijft The Guardian.

  • Concreet ontving de Britse krant details over de levering van achttien langeafstandsdrones, meer bepaald zes Mojaher-6 en twaalf Shahed 121 en 129-drones. Deze worden vooral ingezet om bommen te dragen, en die af te werpen boven hun doel. Daarnaast zet Rusland ook Shahed-131 en -136-kamikazedrones in, die samen met hun springlading ontploffen.
  • Om de deal rond te krijgen, reisden tien Russische legerofficieren en technici naar de Iraanse hoofdstad Teheran. Daar toonden de Iraniërs hen de drones die ze ter beschikking hadden, en mochten de Russen hun keuze maken.
  • De onbemande vliegtuigen werden vervolgens op een Iraans schip geladen, dat ze in de Kaspische Zee overdroeg aan een Russisch schip. Een ander deel werd met een vliegtuig van de Iraanse staatsluchtvaartmaatschappij Iran Air overgebracht naar Rusland.

Verstrengeling

Onderliggend: De samenwerking gaat nog verder dan louter het leveren van drones.

  • The Guardian schrijft ook dat Iran in totaal 54 technici meeleverde met de drones, die ervoor moesten zorgen dat de toestellen naadloos geïntegreerd konden worden in het Russische leger.
  • Daarnaast kon de Oekraïense militaire inlichtingendienst HUR een gesprek afluisteren tussen enkele operatoren van de Iraanse drones. Zij spraken geen Russisch, maar wel Farsi of Koerdisch. Dit kan erop wijzen dat Rusland Koerdische huurlingen heeft ingehuurd om het hanteren.
  • Ook raakte enkele weken terug bekend dat Rusland nu wel wat over heeft voor de Iraanse drone-leveringen. Zo gaf een Iraans parlementslid halverwege januari aan staatspersagentschap Tasnim aan dat Rusland 24 Soechoj Su-35-gevechtsvliegtuigen zou leveren. Twee weken later raakte bekend dat Iran ook vragende partij was voor de aankoop van Mi-28 en Ka-52-gevechtshelikopters. Beide landen zouden de productie daarvan samen opstarten.

(fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.