Iran bevestigt aankoop van Russische moderne gevechtsvliegtuigen

Een Iraans parlementslid heeft aan staatspersagentschap Tasnim bevestigd dat zijn land Russische Sukhoi Su-35’s zal aankopen. Vermoedelijk zullen de vliegtuigen nog dit jaar worden geleverd.

Waarom is dit belangrijk?

Rusland heeft het steeds moeilijker om bondgenoten te vinden. Iran is een van de weinige landen die wel nog samenwerkt met het land, en levert onder meer kamikazedrones voor de oorlog in Oekraïne. Daar staat wel ook wat tegenover.

In het nieuws: Iran koopt Russische gevechtsvliegtuigen. De eigen vloot was dringend aan modernisering toe.

  • De deal hing al langer in de lucht, maar wordt nu bevestigd. Het Iraanse parlementslid Shahriyar Heydari heeft aan persagentschap Tasnim laten weten dat de komende maanden Russische Sukhoi Su-35’s worden geleverd. Volgens Heydari kan dit vanaf de start van het volgende jaar volgens de Iraanse kalender. Dat start op 21 maart.
  • Eerder berichtten westerse bronnen al dat Iran van plan zou zijn de moderne gevechtsvliegtuigen te kopen. 24 Su-35 Flankers werden door Rusland gebouwd, voor export naar Egypte. Dat land trok zich terug en Iran zou de vliegtuigen nu opkopen. Dat schreef onder meer het Israëlische i24 News al.
  • Heydari, die in de parlementaire commissies Defensie en Buitenlandse Zaken zetelt, geeft ook mee dat Iran nu extra oorlogsmateriaal wil aankopen. Ook helikopters, luchtafweersystemen en raketsystemen zouden op tafel liggen.
  • De Iraanse luchtmacht teert vooral nog op oudere Amerikaanse vliegtuigen, zoals de F-5 en de F-14 Tomcat, aangevuld met wat eigen doorontwikkelingen daarvan. Ook Rusland leverde al enkele gevechtsvliegtuigen, zoals de MiG-29 en Sukhoi Su-22. Deze zijn ondertussen ook al bijna 30 jaar oud. In het geval van een oorlog in het Midden-Oosten is de Iraanse luchtmacht simpelweg niet opgewassen tegen mogelijk tegenstanders, zoals Saoedi-Arabië en de Verenigde Staten.

De gevolgen: Hoe zorgwekkend is de modernisering van de Iraanse vloot? En wat is de impact van de samenwerking met Rusland?

  • Hoewel de Iraanse luchtmacht wel tevreden zal zijn met zijn nieuwe speeltjes, is de kans klein dat deze de machtsbalans in het Midden-Oosten ontwricht. Zo beschikken de Su-35’s niet over een ‘active electronically signaled array‘-radar, of AESA . Dit type radar kan verschillende radiogolven uitsturen op verschillende frequenties tegelijk. Zo kunnen vijandige doelwitten, vliegtuigen of andere projectielen veel sneller gespot worden dan met een passieve radar. Tegelijk zorgt de radar ervoor dat de vliegtuigen zelf moeilijker op te merken zijn door vijandige radarsystemen.
  • De meeste moderne vliegtuigen uit het Westen maken wel gebruik van zo’n AESA-radar. Dit geeft hen een gigantisch voordeel in bombardementen of luchtgevechten. Dit is ook een van de voornaamste redenen waarom westerse jets voorlopig nog de Russische domineren.
  • Zorgwekkender is wel de samenwerking tussen Iran en Rusland, twee autoritaire regimes die er hun hand niet voor omdraaien om oorlog te zoeken. Iran leeft zo op gespannen voet met Saoedi-Arabië en de Verenigde Staten. Als Iran en Rusland ook op het vlak van technologische ontwikkeling en wapenfabricatie gaan samenwerken, kan dit wel een bedreiging vormen voor westerse en pro-westerse landen in de regio.

(evb)

Meer