Veroverde westerse wapens in ruil voor zelfmoorddrones: hoe Iran en Rusland steeds meer in een dodelijke verstrengeling raken

Rusland kocht meer dan 160 drones van het regime in Iran, en gaf daarvoor in ruil onder meer westerse wapens, die het kon bemachtigen van het Oekraïense leger. Dat vertelt een bron aan Sky News.

Waarom is dit belangrijk?

De westerse sancties tegen Rusland leggen het gebruik van roebels stevig aan banden. Rusland moet dan ook op zoek naar andere betaalmiddelen, en schakelt nu zelfs terug over op de oudste manier van betalen: ruilen van goederen.

De situatie: Rusland is op zoek naar drones, om daarmee de Oekraïense steden en energievoorziening aan te vallen. Het klopt aan bij Iran, een van de weinige bondgenoten die het Kremlin nog heeft.

  • In totaal verkrijgt Rusland meer dan 160 drones, waaronder vooral Shahed-136-zelfmoorddrones. Deze worden afgeschoten vanop de grond, en ontploffen op het moment van impact. De drones zijn technologisch niet bijzonder hoogstaand, waardoor de prijs ook relatief laag ligt.
  • Een Russische milita
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20