Na gevechtsvliegtuigen, exporteert Rusland nu helikopters naar Iran?

Rusland en Iran onderhandelen opnieuw over een mogelijke wapendeal die geavanceerde aanvalshelikopters zou bevatten.

Waarom is dit belangrijk?

De twee autoritaire regimes willen zich afzetten tegen de westerse wereld en zoeken daarvoor gelijkgestemden. Het lijkt erop dat beide elkaar steeds nauwer in de armen sluiten. Iran steunt ook Rusland met kamikazedrones voor de oorlog in Oekraïne. In ruil staat Rusland Iran bij voor militaire modernisering.

In het nieuws: Vorige maand kocht Iran nog Russische gevechtsvliegtuigen op om de Iraanse vloot te opwaarderen.

  • Het ging toen over 24 Sukhoi Su-35’s die vanaf het volgende Iraanse nieuwe jaar, dat start op 21 maart, worden geleverd.
  • De Iraanse luchtmacht zou nu haar oog hebben laten vallen op de geavanceerde Mi-28 en Ka-52 aanvalshelikopters. Dat beweert de denktank Institute for the Study of War en wordt bericht door de nieuwssite Eurasian Times. Beide landen zouden een Iraans-Russische productie-overeenkomst afspreken zodat Iran de helikopters kan krijgen. Om samen een productieproces op te starten, zouden ze het gewicht van de westerse sancties willen verlichten.
  • Momenteel heeft Iran nog een verouderde vloot die dateert van de jaren 70. Het Midden-Oosters land kocht destijds helikopters op van het type AH-1J International, een variant op de Cobra, van de Verenigde Staten. Daarnaast produceerde Iran vorig decennium ook zelf twee eigen versies, de Toufan I en Toufan II, gebaseerd op de AH-1J International.
  • Iran en Rusland legden eerder ook plannen op tafel om samen een cryptomunt te ontwikkelen waardoor ze onder de westerse sancties uit kunnen. Volgens Iran moet de versterkte relatie tussen beide landen ook dienen als signaal naar het Westen en pro-westerse landen in het Midden-Oosten, zoals Israël en Saoedi-Arabië.

(ns)

Meer