Sancties stimuleren inventiviteit: Rusland en Iran werken samen aan cryptomunt gedekt door goud

Moskou en Teheran zijn zinnens een stablecoin op de markt te brengen; een cryptomunt gekoppeld aan een onderliggende waarde. In dit geval zou het om een koppeling aan de prijs van het edelmetaal goud gaan; doorgaans kiezen ontwikkelaars voor een link met fiatgeld, zoals de dollar of de euro.

Waarom is dit belangrijk?

Het perverse gevolg van de Amerikaanse en Europese sancties tegen Rusland en Iran: ze voeden de creativiteit. Noodzaak is immers de moeder van de uitvinding: door de strafmaatregelen zijn de twee autoritaire regimes, traditioneel bondgenoten, gedwongen om samen alternatieven te zoeken voor de financiële transactie-systemen uit het Westen. Deze maken vooralsnog de dominante betaaltechnologie uit in de wereldwijde handel.

Het nieuws: De centrale bank van Iran en de regering van de Russische Federatie overwegen de oprichting van een stablecoin. Die digitale munt moet, als betaalmiddel voor grensoverschrijdende transacties, de plaats innemen van fiatvaluta’s zoals de Amerikaanse dollar, de Russische roebel of de Iraanse rial.

  • Dat stelt de uitvoerende directeur van de belangrijkste Russische cryptovereniging, Alexander Brazhnikov, volgens het persagentschap Vedomosti.
  • Brazhnikov zegt dat de waarde van d
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer