Het partnerschap tussen Rusland en Iran krijgt steeds meer vorm: nu wil Iran 24 Sukhoi Su-35-gevechtsvliegtuigen aankopen.
Krijgt Iran Russische gevechtsvliegtuigen in ruil voor drones?
Waarom is dit belangrijk?
Iran is een van de weinige landen die het aandurft om Rusland te voorzien van militair materieel. De deal is echter niet eenzijdig: Rusland betaalt voor het oorlogmaterieel dat het geleverd krijgt en zou nu zelfs eigen materieel aanbieden aan het land in het Midden-Oosten.In het nieuws: Zwermen zelfmoorddrones voor enkele gevechtsvliegtuigen: Iran en Rusland lijken een ruildeal te gaan opzetten.
- De afgelopen maanden verkocht Iran al honderden Shahed-136-drones aan Rusland. Deze drones worden vanop de grond afgevuurd richting hun doel; ze ontploffen samen met hun springlading eens ze dit doel treffen.
- De drones worden door Rusland ingezet om terreur te zaaien in Oekraïne: de drones worden afgevuurd op elektriciteitscentrales en steden, om ervoor te zorgen dat die locaties zonder elektriciteit komen te zitten. Zo moet het moreel van de Oekraïense burgers gekraakt worden, wat kan leiden tot hevig protest tegen de oorlog, en eventueel aansturen op onderhandelde vrede.
- Die drones zijn uiteraard niet gratis: op 20 augustus vloog een Russisch transportvliegtuig richting Teheran, met aan boord 140 miljoen euro aan cash geld, maar ook Britse NLAW-antitankraketten en Amerikaanse Stinger-luchtdoelraket en Javelin-antitankraketten. Deze werden door het Russische leger in Oekraïne – de wapens waren aan dat land gedoneerd – buitgemaakt. Rusland doneert ze aan Iran, dat de wapens kan uiteenvijzen en analyseren, om zo zelf meer over het materieel te weten te komen en de technologie te kunnen gebruiken voor de ontwikkeling van eigen wapens.
- Nu blijkt de deal beide landen nauwer bij elkaar te hebben gebracht: Iran is al langer vragende partij voor moderne gevechtsvliegtuigen: de Iraanse luchtmacht teert vooral nog op oudere Amerikaanse vliegtuigen, zoals de F-5 en de F-14 Tomcat, aangevuld met wat eigen doorontwikkelingen daarvan. Ook Rusland leverde al enkele gevechtsvliegtuigen, zoals de MiG-29 en Sukhoi Su-22. Deze zijn ondertussen ook al bijna 30 jaar oud; in het geval van een oorlog in het Midden-Oosten is de Iraanse luchtmacht simpelweg niet opgewassen tegen mogelijk tegenstanders, zoals Saoedi-Arabië en de Verenigde Staten.
De essentie: de Su-35 is een van de modernste gevechtsvliegtuigen vandaag, en Iran zou er binnenkort 24 ter beschikking kunnen hebben.
- Volgens westerse inlichtingen zou Iran binnenkort 24 Sukhoi Su-35 Flankers in ontvangst mogen nemen, een volledig eskadron. De vliegtuigen zijn gloednieuw: ze werden gebouwd voor de Egyptische luchtmacht, dat er 2 miljard dollar voor veil had, maar de deal uiteindelijk niet tekende. Volgens het in Israël gevestigde i24 News biedt Iran zich nu aan als koper.
- Eenzelfde geluid valt te horen in de Verenigde Staten. Bronnen binnen de administratie van president Joe Biden vertellen aan EurAsian Times dat Iran al piloten opleidt om met de gevechtsvliegtuigen te kunnen werken. “Dit partnerschap vormt een bedreiging, niet enkel voor Oekraïne, maar ook voor de buren van Iran in de regio. We hebben onze beschikbare informatie gedeeld met onze bondgenoten in het Midden-Oosten en wereldwijd”, vertelt een hooggeplaatste bron.
- Hoewel de Iraanse aankoop van de Su-35’s de machtsverhoudingen in het Midden-Oosten wel op de proef kan stellen, lijkt de kans klein dat het initiatief deze ook echt ontwrichten. Paul Iddon, een militaire expert die focust op het Midden-Oosten, schrijft op zakenwebsite Forbes: “De Iraanse luchtmacht heeft minstens 60 vliegtuigen van de 4,5e generatie (gevechtsvliegtuigen uit de jaren 90 of later die voorzien zijn van de modernste elektronica en radars, red.) nodig om zijn meest geavanceerde vliegtuigen, de F-14 Tomcat en Mig-29 Fulcrum, te vervangen.”
(mah)