Inwoners Engeland krijgen twee gratis zelftesten per week

De Britse premier Boris Johnson maakt vanaf vrijdag twee gratis sneltesten voor Covid-19 per week beschikbaar voor elke volwassen inwoner van Engeland. Dat bericht de BBC.

‘Nu we goede vorderingen blijven maken met ons vaccinprogramma en ons stappenplan voor een voorzichtige versoepeling van de beperkingen in uitvoering is, is het des te belangrijker regelmatig sneltests uit te voeren om ervoor te zorgen dat die inspanningen niet verspild worden’ zei Johnson in een toespraak in Downing Street.

Resultaat na 30 minuten

Mensen zouden de tests thuis afnemen. Het is de bedoeling dat ook iedereen zonder symptomen van Covid-19 de tests gebruiken.

De zogenaamde lateral flow tests zullen gratis verkrijgbaar zijn op testlocaties, in apotheken en via de post. Na 30 minuten leveren ze resultaat. De tests worden nu al aangeboden aan schoolkinderen en hun familie en aan degenen die voor hun werk van huis moeten.

Brits minister van Volksgezondheid Matt Hancock zegt dat ongeveer een op de drie mensen die Covid-19 hebben, geen symptomen vertonen.

‘Nu we de samenleving heropenen en delen van het leven weer oppakken die we hebben gemist, zullen regelmatige, snelle tests van fundamenteel belang zijn om ons te helpen snel positieve gevallen op te sporen en eventuele uitbraken de kop in te drukken’, aldus Hancock.

‘Meer kwaad dan goed’

Maar er zijn ook critici van het komende testprogramma. ‘Massale tests zijn een schandalige geldverspilling’, zegt Allyson Pollock, hoogleraar volksgezondheid aan de universiteit van Newcastle.

‘Wanneer de prevalentie van het coronavirus zo laag is als momenteel het geval is, zal een steeds groter deel van de gevallen waarschijnlijk vals-positief zijn, wat betekent dat gevallen en contacten zichzelf onnodig zullen isoleren’, zegt Pollock.

‘We hebben nog steeds geen evaluatie gezien van massale testprogramma’s door de regering en de Britse nationale screeningcommissie zou om advies moeten worden gevraagd.’ Volgens Pollock is het waarschijnlijk dat massale tests ‘meer kwaad dan goed zullen doen’.

Meer