“Introductie elektrische wagens zet raffinagecapaciteit oliesector onder druk”

De wereldwijde plannen om het autoverkeer te elektrificeren en daarmee de uitstoot van koolstofdioxide te reduceren, zullen tegen het midden van deze eeuw de vraag naar capaciteit voor de raffinage van petroleum mogelijk halveren. Dat staat in een rapport van het studiebureau Rystad Energy.

De onderzoekers voegen er echter aan toe dat deze trend voor een aantal andere sectoren verregaande gevolgen kan hebben. Die industrieën zullen immers mogelijk niet langer op voldoende capaciteit voor de aanmaak van hun producten zullen kunnen rekenen.

“Tegen het midden van deze eeuw zal het autoverkeer voor nagenoeg 90 procent door elektriciteit worden aangedreven”, merkt Mukesh Sahdev, vice-president van Rystad Energy, op. “Dit scenario zal echter binnen de wereldwijde olieraffinage tot een capaciteitsverlaging van 50 procent leiden.”

Geraffineerde producten

“Elektrische voertuigen zullen het wereldwijde verbruik van benzine en diesel sterk doen verminderen, maar de vraag naar andere geraffineerde olieproducten – onder meer in de luchtvaart, de scheepvaart en de petrochemie – zal op een hoog niveau blijven”, waarschuwt Sahdev.

“Het is echter de vraag op welke manier met een gehalveerde raffinagecapaciteit aan die eisen zal kunnen worden voldaan. In een aantal van de betrokken sectoren zal daardoor met aanzienlijke tekorten rekening moeten worden gehouden.”

“In de hele toeleveringsketen zal wellicht een aanzienlijke rationalisatie van de downstream-activiteiten moeten worden vastgesteld”, verduidelijkt Sahdev.

”Installaties die momenteel worden gebruikt voor de productie van benzine en diesel, zullen waarschijnlijk in sterke mate worden aangepast voor de aanmaak van grafiet voor de batterijen voor elektrische wagens. Tevens zal ruwe olie vaker rechtstreeks tot petrochemische producten worden verwerkt.”

Dagproductie

Rystad wijst er wel op dat de wereldwijde vraag naar olie op korte termijn zal blijven stijgen. Vorig jaar werd een volume van gemiddeld 92,4 miljard vaten olie per dag geregistreerd. Dat niveau zou dit jaar tot 97,4 miljoen vaten oplopen.

Over twintig jaar zou er echter nog slechts sprake zijn van maximaal 61 miljoen vaten per dag. Tegen het midden van de eeuw zouden de volumes bovendien tot minder dan 50 miljoen vaten per dag terugvallen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20