Britse Liberal Democrats: “Fossiele brandstoffen hebben op de beurs geen plaats meer”

Nieuwe noteringen van fossiele brandstofbedrijven op de London Stock Exchange (LSE) moeten worden verboden. Dat is een van de elementen van het nieuwe klimaatvoorstel dat door de Britse Liberal Democrats naar voor wordt geschoven.

De partij betoogt dat de maatregelen het Verenigd Koninkrijk kunnen helpen om in de strijd tegen de klimaatverandering een wereldwijd leider te worden.

Obligaties

In het voorstel is tevens voorzien dat voortaan ook geen nieuwe obligaties zouden mogen worden toegelaten voor de financiering van de exploratie en de ontginning van olie, steenkool of gas.

Fossiele brandstofbedrijven die al in het Verenigd Koninkrijk zijn genoteerd, zouden vervolgens twee jaar de tijd krijgen om een ​​samenhangend plan op te stellen om over een periode van een kwarteeuw een netto nulemissie te bereiken. Indien de bedrijven daarin niet lukken, zouden ze het risico lopen van de London Stock Exchange te worden verwijderd. 

Pensioenfondsen zouden tegen het midden van het volgende decennium eveneens hun belangen in fossiele brandstoffen moeten afstoten. Tien jaar later zouden alle bedrijven met fossiele brandstoffen van de Londense beurs worden verwijderd.

Ed Davey, de leider van de Liberal Democrats, zei dat dergelijke ingrepen meer effect zullen hebben dan alle inspanningen die de Britse overheid zelf zou kunnen nemen om de uitstoot van broeikasgassen terug te schroeven.

“De investeringen die regeringen kunnen doen om de ecologische voetafdruk terug te schroeven, verdwijnen in het niets wanneer de vergelijking wordt gemaakt met de middelen die banken en investeerders ter beschikking hebben”, benadrukte Davey.

“Wie de klimaatverandering echt wil aanpakken, moet er dan ook voor zorgen dat het kapitaal wordt gedwongen om van vervuilende naar duurzame activiteiten over te schakelen.”

Leugens

Davy beklemtoonde daarbij dat er in de Londense financiële wereld nog altijd gigantische budgetten voor fossiele brandstoffen blijven circuleren.

Hij verwees daarbij onder meer naar de beursplannen van de groep Neptune Energy, die gedeeltelijk in Chinese handen en belangen heeft in de winning van olie en gas in onder meer Noorwegen, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Egypte, Algerije, Indonesië en Australië.

Het nieuwe plan, dat uitsluitend van toepassing zou zijn op fossiele brandstoffen die voor verbranding worden gebruikt, zou volgens Davy uiteindelijk de spaarders en investeerders helpen. “De fossiele brandstofproducenten en de overheid maken zich schuldig aan enorme leugens”, stipte de topman van de Liberal Democrats aan.

“Zij voeren immers aan dat investeringen in fossiele brandstoffen veilig zijn. Dat is echter helemaal niet het geval. Indien de City of London dit probleem niet ernstig neemt, zet ze haar eigen toekomst op het spel.”

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20