De internetbanken waren een tijdlang de absolute prijsbrekers op de spaarmarkt. Maar die situatie lijkt nu te keren. De voorbije maanden hebben verschillende internetbanken, waaronder MeDirect en Santander Consumer Bank, het mes gezet in de spaarrentes. Keytrade Bank volgt nu hun voorbeeld.
In het nieuws: Keytrade Bank verlaagt op 12 november de spaarrentes.
- Die op de Azur-spaarrekening daalt volgende week van 1,5 naar 1,3 procent.
- De internetbank verlaagt ook de rente op de High Fidelity-spaarrekening. Momenteel gaat dat spaarboekje nog gepaard met rente van 2,55 procent. Binnen enkele dagen is dat 2,35 procent.
- Keytrade Bank is niet de eerste internetspeler die de spaartarieven naar beneden bijstelt. Santander Consumer Bank, NIBC en MeDirect zijn hun concurrent al voorgegaan. De laatstgenoemde financiële instelling heeft de spaartarieven twee keer verlaagd in iets meer dan een maand tijd.
Spaarboekjes internetbanken verliezen hun glans
Opgemerkt: Doordat de internetbanken de voorbije maanden het mes hebben gezet in de spaarrentes zijn ze niet langer de absolute prijsbrekers op de Belgische markt.
- Volgens de vergelijking van Spaargids.be bestaat de top 10 van meest rendabele spaarboekjes uit vijf formules van internetbanken. De overige vijf spaarrekeningen worden aangeboden door de traditionele spelers.
- Als we naar de top 5 kijken, vinden we maar 1 spaarrekening van een internetspeler terug. Het gaat hier om Vision Max van Santander Consumer Bank. Wie zijn geld op die rekening parkeert, ontvangt een vergoeding van 2,6 procent. Die rente geldt wel enkel voor wie tussen 125.000 en 300.000 euro spaart. In alle andere gevallen daalt het tarief tot 1,65 procent.
- De Ritme-Spaarrekening van vdk bank – een financiële instelling met fysieke kantoren – blijft tot op vandaag de meest rendabele spaarrekening in ons land. De rente op die rekening bedraagt 3,15 procent.
- Zoals wel vaker het geval is bij hoogrentende spaarboekjes geldt er een beperking bij de Ritme-Spaarrekening. Je kunt namelijk maximaal 500 euro per maand opzijzetten.
Impact renteverlagingen ECB
Duiding: Waarom snoeien zo veel internetbanken in de spaarrentes?
- De renteverlagingen komen niet echt als donderslag bij heldere hemel. De Europese Centrale Bank (ECB) is deze zomer immers begonnen met het geldbeleid te versoepelen. Sindsdien is de depositorente – de vergoeding die de banken krijgen op de overtollige spaardeposito’s die ze bij de monetaire instelling parkeren – met 75 basispunten gezakt tot 3,25 procent.
- De internetbanken waren bovendien de eerste spelers om de spaarrentes te verhogen nadat de ECB enkele jaren geleden overschakelde op een verstrakkend geldbeleid. Bij veel traditionele spelers moest je toen nog tevreden zijn met een rente van enkele tientallen basispunten, of zelfs de minimumrente van 0,11 procent.
- In het najaar van 2022, toen de ECB de depositorente in enkele maanden tijd had opgetrokken van -0,5 tot 2 procent, kreeg je al een spaarvergoeding van 1 procent als je je geld parkeerde op de rekening Vision+ van Santander Consumer. Dat is een rekening zonder voorwaarden of beperkingen.
- Alle spaarboekjes van de grootbanken brachten toen slechts 0,11 procent op. Hun aanbod was ook kleiner dan vandaag. Bij enkele kleinere traditionele spelers kreeg je al iets meer. Het gewone spaarboekje van CKV beloonde je spaarinspanningen met een rente van 0,7 procent.
- Nu de ECB opnieuw het geweer van schouder heeft veranderd, is het voor veel kleinere spelers moeilijker geworden om die hogere tarieven te blijven aanbieden.
- Doordat veel traditionele spelers de voorbije jaren onder de rentes van de internetbanken bleven, kunnen ze nog even die vergoedingen hanteren. Al lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat ook zij gedwongen worden om het hakmes boven te halen. Sommige traditionele instellingen hebben dat overigens al gedaan. Denk onder meer aan CKV en Deutsche Bank.
- De grootbanken kijken nog even de kat uit de boom. Tempo Sparen van ING is met een rente van 3 procent de meest lucratieve formule van de vier Belgische reuzen. Die rekening is bovendien samen met de Groeirekening van Argenta het op een na meest rendabele rekening in België. In die twee gevallen kan je, net zoals de Ritme-Spaarrekening van vdk bank, maximaal 500 euro sparen.