‘Inpakkunstenaar’ Christo (84) overleden

In de Verenigde Staten is de wereldberoemde kunstenaar Christo op 84-jarige leeftijd overleden. Hij stierf een natuurlijke dood. Dat meldt zijn officiële website.

De Bulgaarse kunstenaar raakte bekend door het inpakken van grote objecten en gebouwen. Hij werkte daarvoor samen met zijn partner Jeanne-Claude Denat de Guillebon, die in 2009 overleed. Zo verpakte het koppel in 1985 de Pont Neuf in Parijs, met behulp van 13 kilometer touw en 12 ton stalen kettingen. En tien jaar later was het de beurt aan de Reichstag in Berlijn.

‘Christo heeft zijn leven ten volle geleefd en bedacht niet alleen het onmogelijke, maar realiseerde dat ook. De kunst van Christo en Jeanne-Claude bracht wereldwijd mensen samen in gedeelde ervaringen en hun werk leeft voort in ons hart en in onze herinneringen’, luidt het in een verklaring op zijn website.

De kunstenaar had een ingepakte Arc de Triomphe in Frankrijk nog op de planning staan. De entourage van Christo laat weten dat het project niet afgeblazen wordt. ‘Christo en Jeanne-Claude hebben altijd duidelijk gemaakt dat hun niet-afgewerkte kunstprojecten moeten voortgezet worden na hun dood’, luidt de motivatie.

Eén van Christo’s werken in Hype Park in Londen. – Isopix
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20