Innovatie of “shitcoins”? Bijna 5.000 nieuwe crypto ontstaan in het laatste jaar

De cryptomarkt wordt steeds volwassener en blijft nieuwe investeerders aantrekken die hun geld in de sector willen pompen. Daardoor blijven crypto-ontwikkelaars ook aan de lopende band nieuwe digitale munten maken. Niet al die munten zijn even innovatief.

Dat nieuwe cryptomunten als paddenstoelen uit de grond schieten, mag vrij letterlijk genomen worden. Volgens gegevens van Crypto Parrot, een bedrijf dat de cryptohandel tracht te simuleren, zijn er in de afgelopen twaalf maanden 4.908 nieuwe cryptomunten gelanceerd. In totaal zouden er op het moment van schrijven 12.046 cryptomunten bestaan.

Dit betekent dat het aantal cryptomunten sinds september 2020 is aangegroeid met maar liefst 68,75 procent. Toen bestonden er “nog maar” 7.138 verschillende soorten digitale munten.

De grootste relatieve groei van cryptomunten was nog steeds in de periode tussen september 2019 en september 2020. Toen kwamen er zeker 4.248 munten bij de bestaande 2,890 crypto bij; een groei van 146,9 procent m.a.w. Deze cijfers werden gebaseerd op gegevens van de openbare database CoinMarketCap.

Waarom sticht iemand een nieuwe cryptomunt?

De meeste ontwikkelaars van cryptomunten ontwikkelen hun eigen digitale munteenheid om een innovatie te ontketenen binnen een bepaalde sector, zoals die van financiën, betalingen, machine learning, kunst, etc.

Op dit moment behelst de cryptomarkt ook een ongelooflijke marktwaarde, wat innovators aantrekt. In totaal zou de cumulatieve marktkapitalisatie van de gehele cryptowereld op zo’n 2 biljoen dollar neerkomen. Met dat geld zou je meer dan zes keer de schuld van de Chinese vastgoedreus Evergrande kunnen afbetalen.

De snel groeiende markt trekt ook steeds vaker institutionele investeerders aan, wat sommige cryptomunten in de mainstream wereld van financiën trekt. Elke crypto-ontwikkelaar hoopt er op dat zijn cryptomunt dé nieuwe digitale munt is die een unieke oplossing kan bieden en daardoor uiteindelijk enorme geldpotten zou aantrekken.

Blockchain-netwerken (lees gedecentraliseerde databases), zoals die van Ethereum, maken het ook steeds makkelijker om nieuwe cryptomunten te lanceren. De blockchain van Ethereum laat het namelijk toe om nieuwe munten te creëren op zijn al bestaande netwerk.

Opletten voor “shitcoins”

Er moet ook gezegd worden dat een groot deel van de nieuwe cryptomunten helemaal niet ontworpen is om een sector positief te beïnvloeden. Een groot aantal cryptomunten kennen ontwikkelaars met frauduleuze bedoelingen.

Zij wakkeren de hype rond hun munt aan om de koers omhoog te duwen en dan hun crypto te verkopen. Een soort pump-and-dump-fraude dus. Deze digitale munten staan in de cryptogemeenschap algemeen bekend als shitcoins, ofwel strontmunten.

Een groot aantal van deze strontmunten zien uiteindelijk hun prijs bijna nihil worden, waardoor bedrogen beleggers achterblijven met waardeloze munten. Sinds mei 2021 zijn zo zeker 2.000 cryptomunten uiteindelijk strontmunten gebleken. (mah)

Lees ook: Bitcoin rendeert 4.000 procent beter dan aandelen van grote banken

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.