In Engeland en Wales zijn er momenteel nog minder dan 40.000 pubs actief. Daarmee is de sector tot zijn kleinste omvang sinds mensenheugenis gekrompen. Dat blijkt uit een rapport van vastgoedadviseur Altus Group.
Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar hebben in Engeland en Wales volgens de vastgoedadviseur tweehonderd pubs beslist hun deuren te sluiten. Over een periode van tien jaar is het Engelse pubbestand al met meer dan 7.000 adressen gekrompen.
Rampzalig
“De jongste statistieken tonen de rampzalige impact van de coronapandemie en de stijgende bedrijfskosten op de Britse horecasector”, merken de analisten op. Vele pubs die hun activiteiten hebben stopgezet, werden gesloopt of tot woningen en kantoren omgebouwd. Daarmee zijn deze adressen ook definitief uit het Britse publandschap verdwenen.
“De horecasector heeft de voorbije periode enorme uitdagingen moeten beantwoorden”, voert Altus Group aan. “Daarbij stelde onder meer de uitbraak van de coronacrisis de pubeigenaars voor ongekend grote problemen.”
“Nationale lockdowns zorgden ervoor dat de pubs de deuren lange tijd gesloten moesten houden. Maar bij delen van het Britse publiek bleek ook de interesse in een pubbezoek af te nemen. Ondanks die problemen slaagden de meeste pubs er toch in overeind te blijven, maar vervolgens hebben de recordhoge inflatie, de energiecrisis en zwaardere belastingen nieuwe uitdagingen gecreëerd.”
“De pubs toonden tijdens de coronapandemie een opmerkelijke veerkracht”, benadrukt Robert Hayton, hoofd van de Britse divisie van Altus Group. “Maar nu worden de uitbaters met een nieuwe tegenwind geconfronteerd.”
De sluitingen zijn echter niet over het hele grondgebied van Engeland evenredig gespreid. De grootste daling werd in de West Midlands – het gebied rond Birmingham, Coventry en Wolverhampton – opgetekend. Daar hebben de voorbije zes maanden 28 pubs de deuren gesloten. Daarna volgden Londen en het oosten van Engeland, waar telkens 24 adressen verdwenen.
Gemeenschappen
Onderzoek van de British Beer and Pub Association, het British Institute of Innkeeping en UK Hospitality toonde aan dat nog amper 37 procent van de Britse horecabedrijven erin lukt winst te maken. De stijgende uitgaven voor energie, leveringen en arbeid worden daarbij als de belangrijkste factoren achter de dalende winsten naar voor geschoven.
De organisaties hebben de Britse opgeroepen om de steun aan de sector op te drijven. “Wanneer pubs worden gedwongen te sluiten, lijden ook de lokale gemeenschappen een enorm verlies”, werpt Emma McClarkin, chief executive van de British Beer and Pub Association (BBPA), op. “De cijfers schetsen een duidelijk beeld van de verwoestingen die in het publandschap over het hele land worden veroorzaakt.”
“De Britse pubsector heeft de twee moeilijkste twee jaren uit zijn geschiedenis doorstaan, maar staat nu voor nieuwe uitdagingen. Het is essentieel dat de industrie uitzicht op de noodzakelijke verlichting krijgt, zodat de druk kan worden verzacht. Anders lopen we het echt het risico om de volgende jaren steeds meer pubs te verliezen.”
Recent hebben vertegenwoordigers van de pubindustrie nog gewaarschuwd voor de impact van onder meer stakingsacties in de spoorwegsector op de verkoop van de horecabedrijven. “Dergelijke gebeurtenissen dreigen de bestaande problemen van de prijsstijgingen en de afnemende consumentenvraag nog te vergroten”, luidt het daarbij.
(jvdh)