Inhoud omstreden veiligheidswet gekend: Peking wil met ijzeren hand over Hongkong regeren

Peking heeft meer details vrijgegeven over de inhoud van de controversiële nationale veiligheidswet die het Hongkong wil opleggen. De levenswijze van de financiële vrijhaven zal er grondig door veranderen. 

Buitenlandse overheden en de pro-democratische activisten in Hongkong staan op hun achterste poten door de geplande wet. Ze stellen dat Peking de hoge mate van autonomie aantast die het grondgebied heeft gekregen toen het aan China werd overgedragen van Britse overheersing. 

Nationale veiligheidsinstantie

China gaat in Hongkong een ‘nationale veiligheidsinstantie’ oprichten. Dat blijkt uit de tekst van een controversieel wetsvoorstel dat door het Chinese parlement is opgesteld en zaterdag door het staatspersbureau Xinhua is vrijgegeven. 

De instantie zou verantwoordelijk zijn voor het toezicht en de coördinatie van de ‘vervulling van de verplichtingen van de lokale overheid op het gebied van nationale veiligheidsverdediging’, klinkt het volgens Xinhua in een verklaring. De instantie zal worden voorgezeten door de omstreden regeringsleider van Hongkong Carrie Lam.

Protesten de kop indrukken

Na de monsterprotesten van vorig jaar tegen de invloed van China kondigde het regime van president Xi Jinping vorige maand een nationale veiligheidswet in Hongkong aan, die door de lokale democratische oppositie wordt gezien als een middel om hen het zwijgen op te leggen. 

Het vasteland en de lokale autoriteiten – die trouw zijn aan Peking – hebben ‘buitenlandse mogendheden’ de schuld gegeven van het aanwakkeren van de onrust.

Het wetsvoorstel werd eind mei opgesteld door het Nationaal Volkscongres (NPC), het Chinese parlement. Wanneer de wet wordt aangenomen is nog niet bekend.

Volgens de verklaring gepubliceerd door het staatsagentschap Xinhua zouden vier soorten gedrag gecriminaliseerd worden: separatisme, het ondermijnen van staatsmacht, terrorisme en het samenspannen met buitenlandse of externe bevoegdheden om de nationale veiligheid in gevaar te brengen.

De tekst bepaalt bovendien dat de wet voorrang krijgt boven die van de voormalige Britse kolonie, die daarmee in strijd zou zijn. China wil de wet rechtstreeks aan Hongkong opleggen, en daarbij de lokale wetgevende macht omzeilen.

Meer