Trump straft China via Hongkong: ‘geen speciale handelsrelatie meer’

Donald Trump kondigde vrijdagavond aan dat de Verenigde Staten de handels- en diplomatische privileges die Hongkong momenteel geniet, gaat intrekken. Hoewel die beslissing vooral Hongkongers zal treffen, omschreef Trump het als een straf voor China, omdat het land van plan is om de autonomie van Hongkong zwaar in te perken.

De Amerikaanse president kondigt een hele resem aan maatregelen waarbij China geviseerd wordt. De stadstaat verliest haar status van speciale handelspartner van de VS, omdat het niet meer als autonoom van China kan beschouwd worden.

Een hele resem sancties

Om diezelfde reden trekt hij ook de diplomatische status van Hongkong in als apart reisterritorium. Dat betekent waarschijnlijk het einde van het visumvrije reizen tussen Hongkong en de VS.

Hij stelde ook maatregelen voor die meer gericht zijn op China zelf: bepaalde Chinese burgers mogen de VS nooit meer binnen. Dat zal volgens de miljardair-president Amerikaans wetenschappelijk onderzoek en de nationale veiligheid beschermen.

Vooral Chinezen met banden met het Volksbevrijdingsleger, het militaire apparaat van China, zullen geen studenten- of werkvisa meer kunnen bemachtigen. Verder wil hij ook individuele Chinese of Hongkongse functionarissen sanctioneren die ‘betrokken zijn bij het ondermijnen van de autonomie van Hongkong’.

Hongkong in Chinese houdgreep

De VS willen die Aziatische grootmacht straffen omdat het een nieuwe veiligheidswet wil opleggen aan de semi-onafhankelijke stadstaat Hongkong. Die zal de autonomie, die de voormalige Britse kolonie geniet, zwaar aantasten. Nochtans was die speciale status gegarandeerd voor minstens 50 jaar onder het ‘één land, twee systemen-stelsel’. Dat was een voorwaarde die Groot-Brittannië stelde, toen het in 1997 haar overzees territorium terug bij China liet aansluiten.

Trump bekritiseerde ook de Chinese aanpak van de Covid-19-pandemie. In één adem liet de Amerikaanse president weten dat de VS de banden met Wereldgezondheidsorganisatie definitief zullen verbreken. Hij beweert dat de organisatie te veel gericht is op China, en dat het met de Aziatische draak onder één hoedje speelt om de ware toedracht van de virusuitbraak te verhullen.

Hongkongs voormalige koloniale broodheer heeft een andere reactie op de Chinese houdgreep, waarin het financieel centrum van Azië zich bevindt. Het Verenigd Koninkrijk liet vrijdag weten dat het visumrechten zal toekennen aan elke inwoner van Hongkong die in aanmerking komt voor een Brits Nationaal Overzees paspoort, de zogenaamde BNO’s. Naar schatting zouden dat bijna 3 miljoen van de 7,4 miljoen inwoners van de stadstaat zijn. De Britse overheid spreekt van die bevolkingsgroep een ‘pad naar toekomstig burgerschap’ te bieden.

Meer