Inhaalverbod vrachtwagens tijdens neerslag wordt voortaan strenger gecontroleerd

De Vlaamse overheid zal strenger controleren of vrachtwagenchauffeurs het inhaalverbod tijdens neerslag respecteren op de snelwegen. Op het inhaalverbod werd nauwelijks gecontroleerd. Binnenkort zal slimme apparatuur op 19 Vlaamse locaties daar verandering in brengen.

Om de veiligheid op de baan te garanderen verbiedt de Vlaamse wegcode sinds 2004 vrachtwagenchauffeurs van het rechterbaanvak af te wijken in geval van hevige neerslag. Het inhaalverbod wordt echter nauwelijks gecontroleerd, en volgens de VRT kregen hun nieuwsdiensten regelmatig meldingen over chauffeurs die het verbod negeerden.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters kondigt nu aan het probleem eindelijk te willen aanpakken. De Vlaamse overheid zou slimme camera’s inzetten om overtreders te vatten.

“Slimme” camera’s

Hoewel de federale wegpolitie de taak had om de inhaalmanoeuvres te controleren, werd daar nauwelijks op toegezien. De wegpolitie had namelijk geen tijd om te alle tijde op de overtredingen in te gaan. Nu meent de Vlaamse regering een slimme oplossing te hebben gevonden, die de overtreders op heterdaad kan betrappen.

Vlaams minister Peeters laat namelijk weten te willen werken met slimme camera’s die de politie in hun taak moet ondersteunen. De minister zegt dat tegen het einde van 2022 op 19 locaties camera’s moeten hangen die de vrachtwagens kunnen controleren.

Het systeem blijkt echter nog niet zo “slim” te zijn. De camera’s nemen enkel de mogelijke overtreding waar. De camerabeelden worden vervolgens naar een politiebureau gestuurd, waar een medewerker nog moet vaststellen of er effectief sprake is van een overtreding. Er komt dus nog steeds menselijke arbeid aan te pas.

Het systeem wordt alvast in het Vlaams-Brabantse Bertem en het Oost-Vlaamse Erpe-Mere getest.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.