De inflatie in de eurozone daalt in oktober veel sterker dan verwacht: wat betekent dat voor de ECB?

Deze maand lijkt er een einde te zijn gekomen aan de forse prijsstijgingen in de eurozone. Is dat de langverwachte ommekeer die de Europese Centrale Bank (ECB) zal aanzetten om het geweer van schouder te veranderen?

Waarom is dit belangrijk?

De ECB streeft naar een inflatie van 2 procent. Om dat doel te bereiken, verhoogt de centrale bank de rentes. En dat beleid werpt zijn vruchten af, want de geldontwaarding verliest aan kracht. In oktober was die afzwakking zelfs forser dan verwacht.

In het nieuws: Volgens de eerste cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat zijn de consumentenprijzen in de eurozone met gemiddeld 2,9 procent gestegen. De inflatie bedroeg in september 4,3 procent.

  • Dit is het laagste niveau sinds juli 2021.
  • Het inflatiecijfer ligt ook lager dan verwachten. Economen bevraagd door het persagentschap Bloomberg hadden een inflatie van 3,1 procent voorspeld.
  • De prijzen van alle producten en diensten stijgen minder fors:
    • Voeding, Alcohol en
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer