Inflatie eurozone daalt voor het eerst in vijf maanden

Inflatie eurozone daalt voor het eerst in vijf maanden
Belgische winkels – Jasper Juinen/Bloomberg via Getty Images

De inflatie in de eurozone (op jaarbasis) bedroeg in februari 2,4 procent. Het is de eerste keer in vijf maanden tijd dat de geldontwaarding aan kracht verliest. Daardoor neemt de kans toe dat de Europese Centrale Bank (ECB) later deze week verder het mes zet in de rente.


Key takeaways

  • De inflatie in de eurozone is voor de eerste keer sinds september afgezwakt.
  • Het afzwakkende inflatiecijfer hebben we voornamelijk te danken aan een forse daling van de energie-inflatie.
  • Verwacht wordt dat de ECB later deze week de beleidsrente met 25 basispunten zal verlagen tot 2,5 procent.

In het nieuws: De consumentenprijzen in de eurozone zijn afgelopen maand met 2,4 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder. Dat blijkt uit het jongste inflatierapport van het Europese statistiekbureau Eurostat.

  • Daarmee komt er een einde aan de oplopende inflatie. De voorbije vier maanden was die stelselmatig gestegen van 1,7 procent in september tot 2,5 procent in januari.
  • De kerninflatie – die geen rekening houdt met onbewerkte voedingsmiddelen, energie, tabak en alcohol – is tussen januari en februari lichtjes gedaald van 2,7 naar 2,6 procent.

Opmerkelijke daling van de energie-inflatie

Details: Het afzwakkende inflatiecijfer hebben we voornamelijk te danken aan een forse daling van de energie-inflatie.

  • Die kwam in februari uit op 0,2 procent. In januari waren de energieprijzen nog met 1,9 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder.
    • Eurostat tekende op maandbasis een daling met 0,3 procent op.

Ook dit: In de dienstensector blijft de inflatie ondanks een afname hoge toppen scheren.

  • De diensteninflatie kwam in februari uit op 3,7 procent, tegenover 3,9 procent in januari.

Belgische inflatie blijft tot de hoogste van eurozone behoren

Opgemerkt: Volgens de berekeningsmethode van Eurostat bedroeg de Belgische inflatie afgelopen maand 4,4 procent.

  • Estland en Kroatië zijn het enige landen van de eurozone waar het inflatiecijfer nog hoger ligt. In die twee lidstaten zijn de consumentenprijzen tussen februari 2023 en februari 2024 met respectievelijk 5 en 4,7 procent toegenomen.
  • In zeven lidstaten van de eurozone is het inflatiecijfer gezakt tot de doelstelling van de ECB of lager.
    • Die landen zijn: Frankrijk (+0,9%), Ierland (+1,3%), Finland (1,5%), Italië (+1,7%), Slovenië (1,9%), Luxemburg (+1,9%) en Malta (2%),

Inflatiecijfer opent de deur voor nieuwe Europese renteknip

Vooruitblik: De bestuursleden van de ECB komen woensdag en donderdag bijeen om het rentebeleid te bespreken. De kans is groot dat ze voor de vijfde keer sinds afgelopen zomer het mes zullen zetten in de beleidsrente.

  • De banken krijgen op dit moment een vergoeding van 2,75 procent voor de overtollige spaardeposito’s die ze parkeren bij de centrale bank. Voor de start van de versoepeling van het geldbeleid bedroeg de depositorente nog 4 procent.
  • ING-econoom Bert Colijn verwacht dat de inflatie nog een tijdje boven de doelstelling van de monetaire instelling zal uitkomen. “Bedrijven hebben al laten weten dat de kosten voor hen zijn toegenomen, wat ze uiteindelijk zullen doorrekenen aan de consument”, klinkt het. “Maar voorlopig blijkt dit een uitdaging gezien de zwakke binnenlandse vraag. Consumenten hebben hun koopkracht herwonnen, maar blijven bezorgd over de algemene economische situatie, wat heeft bijgedragen aan een hogere spaarquote.” Hij voegt eraan er enkele onzekere factoren zijn die de geldontwaarding kunnen beïnvloeden, waaronder de handelsoorlog die de Verenigde Staten (VS) hebben gestart.
  • Desalniettemin is de ING-econoom ervan overtuigd dat we later deze week een renteknip van 25 basispunten mogen verwachten. “De grote vraag blijft wel: hoe diep zal de beleidsrente uiteindelijk zakken?”
    • Binnen de centrale bank gaan er alvast stemmen op om even de pauzeknop in te drukken. Isabel Schnabel, lid van de Raad van het ECB-Bestuur, zei bijvoorbeeld vorige maand in een gesprek met de Britse krant Financial Times dat het misschien het moment is om de renteverlagingen te pauzeren, of zelfs te staken. Ze herhaalde die boodschap onlangs tijdens een speech voor de Bank England. Ze onderstreepte daarbij dat deglobalisering de inflatiedruk structureel kan verhogen.
    • Economen verwachten ook renteverlagingen in april en juni, maar daarover bestaat iets meer twijfel.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.