Indische Uber-kloon lanceert diensten in Londen

Een dag nadat het taxiplatform Uber zijn licentie heeft verloren in Londen, kondigt zijn Indische sectorgenoot Ola aan dat het naar de Britse hoofdstad komt. Wat het nieuws extra opmerkelijk maakt, is dat beide bedrijven deels in handen zijn van de Japanse investeerder Softbank.

Volgens de zakenwebsite Business Insider begint Ola in januari met zijn eerste ritten.

Ola is een concurrent van Uber, dat maandag zijn licentie verloor om in Londen te mogen rijden. De voornaamste reden daarvoor was dat chauffeurs foto’s in het systeem staken van andere chauffeurs zonder vergunning, die dan in hun plaats reden.

Gezichtsherkenning

Ola zegt dat het gezichtsherkenningssoftware zal gebruiken om de identiteit van de chauffeurs te controleren. Het zal ook geen chauffeurs aanvaarden die geweigerd zijn door de Londense transportwaakhond TfL.

Het bedrijf opereert al in het Verenigd Koninkrijk sinds augustus 2018 en rijdt in de buitenwijken van Londen en andere steden in het VK. In juli van dit jaar kreeg het een vergunning voor Londen.

Verlies

‘We nodigen alle zelfstandige taxichauffeurs in Londen uit om zich te registreren op ons platform’, zegt directeur Simon Smith in een persbericht. ‘We hebben een robuust platform gebouwd dat voldoet aan alle standaarden van TfL.’

Volgens cijfers van de krant India Times leed Ola in 2018 een verlies van 28 miljard roepie (360 miljoen euro).

Softbank

Opvallend is dat Ola net als Uber uit de stal van het Japanse Softbank komt. Dat investeerde 8 miljard in Uber en heeft er een aandeel van 15 procent in. Hoeveel het in Ola investeerde, is niet duidelijk. Het bedrijf haalde in totaal al 4 miljard dollar op.

Ola en Uber beconcurreren elkaar ook met maaltijdkoerierdiensten in India. Ola baat daar Foodpanda uit, een rechtstreekse concurrent van UberEats.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20