Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 05 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Uber is licentie kwijt in Londen

Logo Business AM
Business

25/11/2019 | Sofie Van Waeyenberghe | 3 min leestijd

epa

Taxiplatform Uber mag zijn diensten niet meer aanbieden in Londen. Dat heeft de Londense mobiliteitsregulator beslist.

Uber vervoert in Londen tot 3,5 miljoen passagiers, het is een van haar grootste markten. Transport for London zegt dat het bedrijf niet in staat is om de identiteit van haar chauffeurs te verifiëren. Daarom is de licentie niet verlengd. Uber heeft 21 dagen om de beslissing aan te vechten.

Tot een eventuele beroepsprocedure afgelopen is, mag Uber wel blijven rijden. 

Verzekering chauffeurs

De Londense transportregulator TfL had Uber al eerder aangeklaagd wegens problemen met de verzekering van de chauffeurs. Volgens TfL zijn die problemen niet opgelost en kan de veiligheid van de passagiers daarom niet gegarandeerd worden. 

Sinds kort kunnen Uberchauffeurs extra foto’s uploaden in het systeem. Enkele chauffeurs hebben dat systeem misbruikt om foto’s van een andere chauffeur op te laden, die dan onder hun licentie reed. Die chauffeurs hebben echter geen vergunning en zijn dus niet verzekerd. 

Volgens TfL is dat probleem voorgekomen bij minstens 14.000 ritten. Zolang Uber de identiteit van hun chauffeurs niet kan verzekeren, is de veiligheid niet gegarandeerd. TfL noemt het bedrijf ‘niet deskundig of betrouwbaar’ en trekt daarom de vergunning in. 

Regels respecteren

Burgemeester Sadiq Khan reageerde al op de beslissing van TfL via Twitter. Hij ‘steunt de beslissing van TfL en begrijpt volledig waarom die genomen werd. De veiligheid van de Londenaars is mijn absolute topprioriteit en TfL heeft een patroon van fouten ontdekt bij Uber dat passagiers in gevaar brengt.’

Aandelen verkocht

Opvallend: vorige maand zette Uber-oprichter Travis Kalanick voor 1,4 miljard dollar Uber-aandelen in de etalage. Een groot deel daarvan ging over de toonbank begin november, zodra de zogenaamde lockup-periode na Ubers beursgang voorbij was.

Source: CNBC


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton