Indiase tijgerpopulatie met recordaantal sterftes geconfronteerd

In India zijn dit jaar 126 tijgers gestorven. Dat is het hoogste cijfer sinds de lokale autoriteiten een decennium geleden met de tellingen zijn begonnen. Dat blijkt uit statistieken van de Indiase National Tiger Conservation Authority (NTCA). Het vorige record dateert van vijf jaar geleden, toen 121 gestorven tijgers werden geteld.

India heeft de grootste populatie tijgers van de hele wereld. Ongeveer 75 procent van het wereldwijde tijgerbestand leeft in Indiase gebieden.

Camera’s

De Indiase overheid doet inspanningen om dat bestand opnieuw te laten groeien. Vijftien jaar geleden werden in India 1.411 tijgers gemeld. Dat was een absoluut dieptepunt. Drie jaar geleden was er opnieuw sprake van 2.967 dieren. Dat was volgens de Indiase premier Narendra Modi een historische prestatie.

Bij die laatste tellingen kon gebruik worden gemaakt van een netwerk camera’s die individuele tijgers konden identificeren. Daarbij werd gebruik gemaakt van software die de strepenpatronen in de vacht van de dieren kon herkennen.

De Indiase autoriteiten melden dat het voorbije decennium de tijgersterfte vooral door natuurlijke oorzaken kon worden verklaard. Toch waren er ook nog altijd een aantal meldingen van conflictsituaties tussen tijger en mens. Tevens moest nog steeds van stroperij gewag worden gemaakt.

Leefgebieden

Door de toename van de Indiase bevolking – die inmiddels 1,3 miljard mensen telt – worden de leefgebieden van de tijgers steeds meer ingeperkt.

Op vijf jaar tijd werden in India nog 225 mensen door aanvallen van tijgers gedood. Om dergelijke problemen te vermijden, probeert de Indiase overheid de tijgerpopulatie beter te beheren.

De overheid heeft, verspreid over het hele land, vijftig leefgebieden voor de tijgers afgebakend. De Indiase regering heeft daarmee naar eigen zeggen de wereldwijde leiding over de bescherming van de tijgersoort op zich genomen.

(bzg)

Meer