India wil zijn wapenaankopen diversifiëren; streeft naar grotere onafhankelijkheid van Russische leveringen

India wil zijn aankoop van nieuwe wapens diversifiëren. Daarmee wil het land zijn afhankelijkheid van de leveringen van Russische wapenfabrikanten verminderen. Onder meer wil India een groter deel van zijn militaire behoeften met een grotere binnenlandse productie dekken. Daarnaast wordt ook naar alternatieve buitenlandse leveranciers gekeken.

India, dat in een gespannen relatie met zijn buurlanden China en Pakistan leeft, vindt een goed uitgerust leger cruciaal voor de veiligheid van het land.

Nieuwe urgentie

India spreekt bij militaire aankopen al geruime tijd over een diversifiëring. Ook werd beslist de binnenlandse productie op te voeren. “Deze doelstellingen hebben door de aanval van Rusland op Oekraïne echter een nieuwe urgentie gekregen”, beklemtoont generaal Vibhas Pande, die bij de Indiase luchtmacht verantwoordelijk is voor de uitrusting.

“De huidige wereldorde en de extreem turbulente geopolitieke omgeving houden een belangrijke les in. Indien het land een optimale zekerheid en stabiliteit wil bereiken, moet naar een grotere zelfvoorziening en een sterkere toeleveringsketen worden gestreefd.”

Onder meer wil India de leveringen van binnenlandse fabrikanten sterk opvoeren. Het land heeft voor een bedrag van 25,15 miljard roepies (324 miljoen dollar) aan militair materieel geïdentificeerd dat dit jaar door binnenlandse bedrijven zou moeten worden geleverd, zodat aankopen in het buitenland overbodig zouden worden.

Uiteindelijk wil India de helft van zijn militaire uitrusting bij binnenlandse bedrijven aankopen. Binnen drie jaar moeten onder meer alle banden en batterijen voor de vloot en het rijdend materiaal van de Indiase luchtmacht door binnenlandse leveranciers worden geleverd.

Langzaam proces

De Indiase militaire analist Brahma Chellaney benadrukt dat het land in het verleden heeft kunnen profiteren van de Russische wapenleveringen, maar de jongste jaren toch steeds meer aankopen heeft verricht in naties zoals de Verenigde Staten, Frankrijk en Israël.

“De aanpassing van de militaire uitrusting is echter een langzaam evolutionair proces”, betoogt hij. “Het is in deze sector niet mogelijk om van de ene op de andere dag van leverancier te veranderen.”

Het Indiase leger telt 1,38 miljoen personeelsleden en is een van de grootste wapenimporteurs van de hele wereld. De voorbije vier jaar besteedde het land volgens rapporten van het Stockholm International Peace Research Institute (Sipri) 12,4 miljard dollar aan wapenaankopen. Daarbij werden door Rusland voor 5,51 miljard dollar leveringen gepresteerd.

Het Indiase leger is onder meer uitgerust met Russische tanks, terwijl vuurwapens bij de Russische fabrikant Kalashnikov worden aangekocht. De Indiase luchtmacht vliegt met het Russische gevechtsvliegtuig Sukhoi en doet voor zijn transporten op de Russische helikopter Mi-17 beroep. Het Indiase vliegdekschip INS Vikramaditya was vroeger onderdeel van de Russische vloot.

De voorbije maanden hebben een aantal westerse partners van India, waaronder de Verenigde Staten en het Verenigde Koninkrijk, echter al een grotere bereidheid getoond om het Aziatische land met wapens uit te rusten.

Om zijn toekomstige leveringen te garanderen, bekijkt India momenteel welke Oost-Europese landen met een gelijkaardig arsenaal zijn uitgerust. Met die landen zouden mogelijk overeenkomsten voor de levering van vervangstukken en munitie kunnen worden gemaakt.

“Op die manier zou India op alternatieven kunnen terugvallen indien de Russische aanvoer zou stilvallen”, stippen de analisten aan. “Daarnaast wordt aan een aantal Russische leveranciers gevraagd om de afgesproken leveringen van een aantal wapens en systemen versneld door te voeren.”

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.