Na Rusland gaat ook Verenigd Koninkrijk wapens aan India verkopen

De Britse premier Boris Johnson is op bezoek bij zijn Indiase collega Narendra Modi. Johnson hoopt er India’s militaire afhankelijkheid van Rusland te doorbreken door het land zelf wapens te verkopen.

India zou tussen 2016 en 2020 23 procent van de totale Russische wapenexport voor zijn rekening hebben genomen, goed voor de helft van alle Indiase wapenimport. Dat blijkt uit een rapport van de Congressional Research Service.

Het Verenigd Koninkrijk wil daar nu een stokje voor steken en plant militaire steun en samenwerking met India. Premier Johnson wil onder meer samenwerken met het land bij de bouw van gevechtsvliegtuigen.

Samenwerking te land, ter zee, in de lucht, in de ruimte en op cybergebied

Johnson wil door middel van de militaire samenwerking de afhankelijkheid van India van Rusland afbouwen. Hij hoopt daarom dat het VK samen met India de veiligheid in de Indo-Pacifische regio, inclusief de Indische Oceaan, kan uitbouwen.

Onderdeel van het Britse voorstel aan India is volgens de Britse Hoge Commissie een samenwerking te land, ter zee, in de lucht, in de ruimte en op cybergebied. “Onze betrekkingen zijn nog nooit zo sterk of zo goed geweest als nu”, zei Johnson tijdens zijn bezoek aan India.

Hij sprak er met Modi ook over de oorlog in Oekraïne en ze riepen gezamenlijk op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren.

“De wereld wordt geconfronteerd met toenemende dreigingen van autocratische staten die de democratie willen ondermijnen, vrije en eerlijke handel willen afknijpen en soevereiniteit met voeten willen treden”, zei Johnson in een verklaring.

“Onze samenwerking bij de vraagstukken die voor onze beide landen van belang zijn, van klimaatverandering tot energiezekerheid en defensie, is van vitaal belang nu we naar de toekomst kijken.”

Het VK hoopt, net als de meeste andere westerse landen, dat India zijn neutrale koers ten aanzien van Rusland laat varen en zijn grootste wapenleverancier streng veroordeelt.

“Iedereen begrijpt en respecteert de langdurige relatie van India met Rusland”

Aan het begin van de oorlog in Oekraïne, op 24 februari, sprak premier Modi met Vladimir Poetin en riep hij op tot een onmiddellijke beëindiging van het geweld en een terugkeer naar het diplomatieke pad.

Modi vertelde Poetin telefonisch “dat de meningsverschillen tussen Rusland en de NAVO-groep alleen kunnen worden opgelost door een eerlijke en oprechte dialoog”, aldus een persbericht van het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ondanks het verderzetten van de oorlog door Poetin blijft India wel handel drijven met Rusland. Zo kocht de grootste democratie ter wereld de laatste maanden grote hoeveelheden goedkope steenkool en olie van de Russen.

Johnson had toch lovende woorden voor de Indiase reactie op het conflict. Hij zei dat India de moorden in Boetsja “zeer krachtig” heeft veroordeeld, hoewel het Rusland niet de schuld gaf van het geweld. Johnson zei ook nog dat “iedereen de langdurige relatie van India met Rusland begrijpt en respecteert”.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20