Saoedi-Arabië gaat zelf wapens produceren, Amerikaanse producenten investeren fors

De Amerikaanse wapenproducent Lockheed Martin investeert meer dan 1 miljard dollar in de binnenlandse wapenindustrie van Saoedi-Arabië. En het Amerikaans defensiebedrijf Raytheon wil er zijn Patriot-raketafweersysteem produceren.

Amerikaanse wapenproducenten leveren al langer hun producten aan het koninkrijk Saoedi-Arabië. Het land, dat een bloedige oorlog voert in buurland Jemen, wil minder afhankelijk zijn van de wapenimport en zelf delen van de productie ervan overnemen.

Als een van de grootste kopers van buitenlandse wapens, wil Saoedi-Arabië meer dan de helft van zijn uitgaven aan defensiematerieel en -diensten tegen 2030 lokaliseren.

Wereldwijde exportmarkt

Daarvoor roept het koninkrijk de hulp in van zijn grootste leveranciers. Lockheed Martin zal samenwerken met het Saoedi-Arabische General Authority for Military Industries (GAMI), de toezichthouder voor de militaire industrie van het land, en Saudi Arabian Military Industries (SAMI), een militair staatsbedrijf. Dat maakte Ray Piselli, vicepresident International Business bij Lockheed Martin, bekent aan het Saoedisch medium Asharq Business.

GAMI kondigde eerder deze week al de samenwerking met Lockheed Martin aan, om onderdelen te maken voor zijn THAAD-raketsysteem (Terminal High Altitude Area Defense-systeem), een technologie om raketten uit de lucht te schieten.

Piselli zei dat Saoedi-Arabië deel zal uitmaken van de wereldwijde exportmarkt. De in het koninkrijk vervaardigde producten en onderdelen zullen worden gekoppeld aan wereldwijde toeleveringsketens Lockheed Martin.

Ook het Amerikaanse defensiebedrijf Raytheon heeft deze week een overeenkomst gesloten met het land om er zijn wapens te produceren. Het ministerie van Investeringen van Saoedi-Arabië (MISA) kondigde aan dat het Patriot-raketafweersystemen van Raytheon wil vervaardigen.

Het MISA ondertekende twaalf memorandums om investeringen en de capaciteitsopbouw binnen het koninkrijk en de integratie van Saudi-Arabië in wereldwijde wapenmarkt te bevorderen.

377.000 doden

Beide defensiebedrijven zagen sinds de start van de oorlog in Oekraïne hun aandelenwaarden stevig omhoog gaan. Het aandeel van Lockheed Martin steeg op jaarbasis met meer dan 33 procent, Het aandeel van Raytheon stegen over dezelfde periode met bijna 31 procent.

De oorlog die Saoedi-Arabië in Jemen voert, woedt al veel langer, sinds 2015. Volgens cijfers van de VN zouden sindsdien als gevolg van de agressies al 377.000 Jemenieten gestorven zijn. 70 procent van de sterfgevallen zouden kinderen jonger dan vijf jaar zijn.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20