58 procent Russen steunt invasie van Oekraïne en 23 procent is ertegen blijkt uit onafhankelijk onderzoek

Ongeveer 58 procent van de Russen keurt de invasie van Oekraïne goed, terwijl 23 procent ertegen is. Dat blijkt tot een peiling die is uitgevoerd door een groep onafhankelijke onderzoeksorganisaties. De peiling biedt een zeldzaam inzicht in de publieke opinie in Rusland, aangezien de autoriteiten daar de protesten tegen de invasie hard aanpakken en onafhankelijke media-aandacht verstikken.

De peiling vond relatief bescheiden steun voor de oorlog van de Russische president Vladimir Poetin in Oekraïne, vergeleken met de typische niveaus in de vroege stadia van eerdere invallen. De onderzoeksbureaus hebben de volledige vragenlijst en dataset openbaar gemaakt. Volgens Amerikaanse opiniepeilingsexperts zijn de organisaties die de peiling uitvoerden betrouwbaar.

Onder jongeren is de steun voor de oorlog beduidend lager

Het nationale onderzoek werd uitgevoerd tussen 28 februari en 1 maart onder een willekeurige steekproef van 1.640 volwassenen in heel Rusland. Aan de deelnemers werd gevraagd of zij de Russische militaire operatie op Oekraïens grondgebied steunen.

Ongeveer 46 procent van de respondenten zei de invasie van Poetin krachtig te steunen, en ongeveer 13 procent zei er enigszins achter te staan. Ongeveer 23 procent was tegen de operatie en 13 procent had geen mening of weigerde te antwoorden. Zo’n 6 procent zei dat ze twijfelden.

Onder jongeren is de steun voor de oorlog beduidend lager, zo blijkt uit het onderzoek. In de leeftijdsgroep van 18 tot 24 jaar gaf 29 procent aan achter de oorlog te staan, terwijl 39 procent tegen was. De meeste steun voor de oorlog, 75 procent, was onder respondenten van 66 jaar en ouder.

Minder dan de helft van de respondenten die in steden met meer dan 1 miljoen mensen wonen – 48 procent – ​​steunde de invasie. Een groter deel van de Russen die meldden dat hun persoonlijke financiën het afgelopen jaar waren verbeterd of stabiel waren, steunden de oorlog, vergeleken met respondenten die zeiden dat hun financiële situatie was verslechterd.

Alleen al het beschrijven van de oorlog als zodanig zou kunnen leiden tot een gevangenisstraf van 15 jaar

Gezien de regeringscontrole van media en informatie in Rusland, en de natuurlijke neiging van bevolkingen over de hele wereld om zich in tijden van crisis rond hun leiderschap te scharen, is het verrassend om dit relatief beperkte niveau van steun voor de acties van Poetin en zijn regering te zien.

Het Kremlin en de staatsmedia verwijzen eufemistisch naar de aanval op Oekraïne als een “speciale militaire actie” bedoeld om Oekraïners te “bevrijden” en het land te “denazificeren”. De weinige overgebleven onafhankelijke nieuwsuitzendingen in Rusland hebben hun activiteiten stopgezet of opgeschort, en het Kremlin heeft buitenlandse websites aan banden gelegd en Facebook volledig geblokkeerd. Een nepnieuws-wet die Poetin vrijdag ondertekende, stelt tegenspraak van de officiële Kremlin-lijn strafbaar. Alleen al het beschrijven van de oorlog als zodanig zou kunnen leiden tot een gevangenisstraf van 15 jaar, wat voor de hand liggende uitdagingen vormt voor degenen die in Rusland nauwkeurige peilingen willen houden.

Terwijl duizenden demonstranten zijn gearresteerd, vieren andere Russen feest

Vóór de invasie, terwijl Russische troepen zich langs de grenzen van Oekraïne verzamelden, bleek uit een onderzoek van het onafhankelijke Russische stembureau Levada Center dat 56 procent van de Russen zei dat een wereldwijde oorlog een van hun grootste angsten was.

Toch is er voldoende bewijs van publieke steun voor de Russische invasie – of in ieder geval de afwezigheid van wijdverbreide kritiek. Terwijl sommige Russische beroemdheden en oligarchen hun verzet tegen de oorlog hebben geuit en duizenden demonstranten zijn gearresteerd in steden in heel Rusland, vieren andere mensen feest. Buiten liberale kringen is de publieke kritiek relatief druppelsgewijs gekomen.

Keuzeoorlogen die aanslepen, hebben de neiging om snel de publieke steun te verliezen

De resultaten van de onafhankelijke peiling wijken af ​​van die van een onderzoek uitgevoerd door het overheidsonderzoeksbureau VCIOM, dat zegt dat het 71 procent steun vond voor de “beslissing om een ​​speciale militaire operatie uit te voeren”. Dat is vergeleken met 75 procent van de Russen die de militaire actie van Moskou in Tsjetsjenië in 1999 steunden en 91 procent voor Poetins annexatie van de Krim in 2014.

Hoewel de VCIOM-enquête meer steun voor de invasie van Oekraïne vond dan de onafhankelijke peiling, komen er opmerkelijke trends uit beide naar voren: aanzienlijk lagere steun voor de oorlog in Oekraïne onder jongere volwassenen in Rusland, onder stadsbewoners en onder mensen die het financieel of economisch moeilijk hebben.

Het schijnbare lage niveau van publieke steun voor de Russische invasie in het begin zou Poetin in de problemen kunnen brengen als de oorlog voortduurt. Keuzeoorlogen die aanslepen, hebben de neiging om snel de publieke steun te verliezen. Iets wat sneller gaat wanneer het conflict niet alleen vreselijke menselijke gevolgen heeft, maar ook brede economische gevolgen.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20