India stuurt 50.000 troepen naar Chinese grens: “Een klein lokaal incident zou uit de hand kunnen lopen”

Hoewel Pakistan de afgelopen decennia de belangrijkste vijand van India is geweest, lijkt er nu een keerpunt te komen dat snel historisch zou kunnen worden. Het Indiase leger zet het grote geschut in aan de Chinese grens, en China laat zich niet uit het veld slaan.

Op basis van goed ingelichte bronnen onthult de Amerikaanse nieuwssite Bloomberg dat India 50.000 soldaten heeft verplaatst langs de Chinese grens, in drie verschillende zones (Ladakh, de zuidelijke Tibetaanse hoogvlakte en Arunachal Pradesh). Sommigen van hen waren eerder gestationeerd aan de grens met Pakistan, waartegen India drie oorlogen heeft gevoerd over de betwiste regio Kasjmir. Maar sindsdien heeft de Indiase premier Narendra Modi de voorkeur gegeven aan verzoening met Islamabad en heeft hij zich meer geconcentreerd op de strijd met Peking.

In totaal heeft India nu 200.000 manschappen aan de Chinese grens. Dit is een stijging van 40 procent in één jaar. “Met deze menselijke (en materiële, waaronder Indiase vliegtuigsquadrons) vermogens vermenigvuldigd, is India zich aan het positioneren om zijn zogenaamde “offensieve defensie” strategie toe te passen, vertelde een bron aan Bloomberg. Indien nodig zullen deze middelen het voor India gemakkelijker maken om Chinees grondgebied aan te vallen en in te nemen.

Uiteraard is China ook actief. De omvang van de Chinese troepen aan de Indiase grens blijft betrekkelijk onbekend, maar het is duidelijk dat het Chinese leger zijn aanwezigheid binnen het militaire commando van Xinjiang, dat verantwoordelijk is voor patrouilles in betwiste gebieden langs de Himalaya., heeft opgevoerd. China voegt ook nieuwe landingsbanen, bomvrije bunkers voor gevechtsvliegtuigen en nieuwe vliegvelden toe.

Een opmerkelijke ommekeer

Zowel de bevoegde Chinese als Indiase autoriteiten hebben geweigerd commentaar te geven op deze operaties. Er is bezorgdheid. Sinds de Chinees-Indische oorlog van 1962 over Himalaya-gebieden zijn er geen grote confrontaties meer geweest tussen de twee landen. Op diplomatiek niveau zijn hun laatste ontmoetingen echter misgelopen, waardoor de status quo die al tientallen jaren overheerst, in gevaar komt. Vorig jaar leidde een plaatselijk incident in de Ladakh-regio zelfs tot enkele tientallen doden onder de Indiase en Chinese legers.

“Zoveel soldaten aan beide zijden is riskant wanneer de protocollen voor grensbeheer worden geschonden,” zei D. S. Hooda, een luitenant-generaal en voormalig commandant van het Noordelijke Leger in India. “Beide partijen zullen waarschijnlijk agressief patrouilleren aan de betwiste grens. Een klein plaatselijk incident kan uit de hand lopen en onbedoelde gevolgen hebben.”

Deze toename van de spanningen tussen China en India is geen toeval. De coronapandemie en de daaruit voortvloeiende economische schade hebben bij de Indiase autoriteiten een mentaliteitsverandering teweeggebracht.

“De crisis van vorig jaar heeft Indiase beleidsmakers doen beseffen dat China de grootste strategische uitdaging voor de toekomst is, en heeft geleid tot een verschuiving van de aandacht weg van Pakistan,” vertelde Sushant Singh, een hoofdonderzoeker bij het Centre for Policy Research en een gastprofessor aan Yale University, aan Bloomberg. “Wanneer dat volledig gebeurt, zal de geopolitiek van de regio drastisch veranderen.”

Ook al heeft India de laatste maanden meer inspanningen geleverd aan de Chinese grens, toch zal China waarschijnlijk nog lange tijd militair superieur blijven. India is zich er terdege van bewust dat het tijd zal vergen voordat het dit machtsevenwicht kan verstoren en heeft zijn banden met de vijanden van China nauwer aangehaald via de Quadrilaterale Veiligheidsdialoog (Quad), een alliantie die het vormt met de Verenigde Staten, Australië en Japan. (NS/lb)

Lees ook:

Meer